Foto: Zuur verlies voor Creil-Bant JO19-1

Zuur verlies voor Creil-Bant JO19-1

Na de eclatante overwinning bij DESZ vorige week en de goede vorm waarin de ploeg de laatste tijd verkeert begon Creil-Bant JO19-1 niet zonder verwachtingen aan het thuisduel tegen De Blesse JO19-1. Wat voor soort tegenstander Creil-Bant zou treffen was vooraf niet bekend, maar daar zouden spelers, technische staf en toeschouwers gauw achterkomen.

Om 14.00 uur floot scheidsrechter Hoekstra voor het begin van de wedstrijd. Er stonden nog geen twee minuten op de teller of Daan Dirkmaat kreeg al een vrije doortocht richting het vijandige doel, zijn inzet was echter onvoldoende om het de keeper lastig te maken. Een minuut later een bal van achteruit op de snelle Ludo Derks, die had een prima voorzet vanaf de achterlijn in petto die het hoofd van spits Jarno Slump vond, maar deze zag zijn inzet naast het doel verdwijnen. Creil-Bant kwam goed uit de startblokken.

Na een minuut of zes spelen viel het doelpunt echter aan de andere kant. Een aantal spelers van Creil-Bant stond wat apatisch toe te kijken en liet een aanvaller van De Blesse zijn gang gaan. Dit was vragen om problemen en het was dan ook niet verwonderlijk dat uit deze aanval de openingstreffer van de wedstrijd kwam: 0-1 voor de bezoekers. Lang konden de Blessenaren echter niet van hun voorsprong genieten, want in de tiende minuut was het Daan Dirkmaat die namens de gastheren binnentikte, nadat de bal vanuit een hoekschop in een rommelige situatie voor het doel bleef hangen.

Intussen was het alles wat Creil-Bant was wel duidelijk dat er een serieuze tegenstander op het veld stond. Fysiek sterk bovendien, dat in combinatie met een aantal getalenteerde voetballers. Nee, Creil-Bant moest aan de bak en dat ook nog op een zwaar veld. Dat was wel wat anders dan de vlakke kunstgrasmatten waarop de mooie resultaten van de afgelopen weken hun vorm kregen. De Blesse probeerde de wedstrijd weer naar zich toe te trekken en dat leidde ertoe dat Creil-Bant vaker de verdedigende stellingen moest opzoeken dan de ploeg lief was. Tegelijkertijd moet worden gezegd dat juist door het ambitieuze spel van de bezoekers er ruimtes voor de thuisploeg ontstonden. In de omschakeling was Creil-Bant een aantal keer erg gevaarlijk, onder meer toen Ludo Derks er weer eens vandoor was, maar iets teveel naar een lastige hoek was uitgeweken waardoor het lastig schieten werd. Zijn poging werd nu met enige moeite gepareerd door de Stellingwerfse doelman.

Na 23 minuten kwam Creil-Bant wederom op achterstand, toen De Blesse balverlies aan Creil-Bant kant genadeloos afstrafte. Dit doelpunt had niet mogen vallen, kennelijk was het een aantal spelers van de thuisspelende formatie nog niet helemaal duidelijk dat je deze tegenstander niet onnodig moet uitdagen. In de twintig minuten die volgden slaagde Creil-Bant erin het initatief wat meer naar zich toe te trekken, al was het De Blesse dat met meer overtuiging speelde – iets wat zich vooral vertaalde in het aantal gewonnen onderlinge duels. De beste kansen waren echter voor de thuisploeg, in de personen van Ludo Derks en Daan Dirkmaat. Laatstgenoemde had op slag van rust de 2-2 moeten maken toen hij net als in het begin van de wedstrijd oog in oog kwam te staan met de sluitpost van De Blesse. Zijn schot was niet overtuigend en bovendien recht op de keeper geschoten. Een joekel van een kans, maar geen doelpunt voor Creil-Bant.

Zo geschiedde het dat beide teams met een 1-2 tussenstand aan de thee gingen. In de tweede helft zagen de toeschouwers aanvoerder Joost Beugels niet meer terug op het veld, hij had teveel hinder van de vorige week tegen DESZ opgelopen kwetsuur aan zijn enkel. Daan Dirkmaat nam zijn positie centraal op het middenveld over, Niek Oijevaar –

terug na een paar weken blessureperikelen – werd ingebracht en ging op de linkshalfpositie spelen. De eerste tien minuten na rust waren voor Creil-Bant JO19-1, dat in deze fase het meeste balbezit had en er een paar keer goed uitkwam. Wéér was er sprake van een rechtstreekse confrontatie met de De Blesse-doelman, en wéér leverde dat geen Creil-Banter doelpunt op. Ditmaal was het Mathijs Wink die vanuit een uittrap van doelman Kristian van der Beek linea recta op het doel kon aflopen, weliswaar met twee De Blesse-verdedigers die in zijn nek hijgden, maar toch.

Vlak na de grote kans van Wink viel de 2-2 alsnog, toen centrumverdediger Daniël Leeuwestein de bal hoog voorbracht en Ludo Derks deze aan de rechterkant kon oppikken. Het was randje buitenspel, maar het spel mocht door, Derks bleef ijzig kalm en schoof rustig binnen – hiermee zijn ploeg weer op gelijk hoogte met De Blesse brengend.

Na deze 2-2 zette De Blesse weer een tandje bij, dit leidde ertoe dat Creil-Bant even flink achteruit moest. In een kort tijdsbestek mochten de gasten een vijftal hoekschoppen nemen, wat bepaald niet ongevaarlijk was voor de polderploeg. Creil-Bant kwam deze lastige fase, met enkele hachelijke momenten, wonderwel door en slaagde er in het laatste kwart van de wedstrijd de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. Sterker nog, de betere aanvallen kwamen in deze fase weer op het conto van de thuisploeg. Het meest tot de verbeelding sprak de rush van Niek Oijevaar, die aan de linkerkant zo’n zestig meter overbrugde en vervolgens met grote precizie de bal panklaar op het hoofd van Jarno Slump legde, die zijn kopbal – waar helemaal niets aan mankeerde – met een weergaloze redding gepareerd zag worden door de doelman van De Blesse.

Ook in de slotfase nog een paar grote kansen voor Creil-Bant. Sam Veendrick kopte een bal van achteruit perfect door waardoor de rappe Ruben Bouwman in volle snelheid op het doel kon afstormen, maar Bouwman schoot iets te gehaast waardoor – daar was hij weer – de goalie van De Blesse een antwoord had op zijn inzet. Niet veel later was Oijevaar zijn directe tegenstander weer eens te slim af, hij bezorgde de bal voor het doel waar Ludo Derks zich in kansrijke positie bevond, maar deze leek in de drukte even de controle kwijt waardoor ook deze kans verloren ging.

Zoveel kansen, zo weinig doelpunten voor Creil-Bant, dat was vorige week wel anders! En dan komt die oude voetbalwet weer bovendrijven… Zo ook deze zaterdag. Een paar minuten voor tijd, in het zicht van de haven, torpodeerde doelman Kristian van der Beek de doorgebroken De Blesse-spits. Scheidsrechter Hoekstra kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen. De schutter van DESZ bleef kalm en schoot vanaf elf meter beheerst binnen: 2-3 voor De Blesse. En zo eindigde deze middag in een teleurstelling voor Creil-Bant. Terwijl trainer Filip Monster en leider Wim van Wegen zich al tevreden hadden gesteld met een 2-2 eindstand stonden ze na negentig minuten met lege handen, dat was zuur.

Als we kijken naar het spelbeeld was een gelijkspel een rechtvaardige uitslag geweest. Gezien de verhouding in kansen had Creil-Bant deze wedstrijd in een overwinning moeten omzetten. Dat nu De Blesse er met de volle buit vandoor ging was niet helemaal terecht, maar er moet – zoals eerder in dit stuk al aangestipt – bij worden vermeld dat De Blesse een goede ploeg heeft dat het in deze voorjaarscompetitie menig tegenstander moeilijk kan maken.

De komende weken is Creil-Bant vrij, al wordt er natuurlijk wel gewoon doorgetraind. Na de carnavalsfestiviteiten is op zaterdag 29 februari Urk JO19-2 de eerste tegenstander, het betreft hier een uitwedstrijd. Op 7 maart ontvangt de ploeg vervolgens WIJC/Vitesse’63 JO19-1. De doelstelling is om deze beide wedstrijden in winst om te zetten, zodat Creil-Bant als het op 14 maart op bezoek moet bij het hoog aangeschreven Oldeholtpade JO19-1 op een mooie positie op de ranglijst terug te vinden is.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren