Foto: Veel nieuwe inzichten en een positief gevoel Creil-Bant JO19-1 na bekerwedstrijden

Veel nieuwe inzichten en een positief gevoel Creil-Bant JO19-1 na bekerwedstrijden

Voor het team van Creil-Bant JO19-1 betekent het seizoen 2018-2019 het maken van nieuwe stappen. Doordat de ploeg dit jaar uitkomt in de 1klasse is de lat automatisch een stuk hoger gelegd. Komende zaterdag begint de competitie, maar de drie bekerwedstrijden die er inmiddels zijn gespeeld geven al een aardig beeld of de Creil-Banter formatie een beetje mee zal kunnen komen op een hoger niveau. De tekenen zijn vooralsnog gunstig. Tegen ploegen die straks ook tegenstanders zullen zijn in de competitie bleek Creil-Bant prima mee te kunnen komen. En had het in de eerste wedstrijd tegen SVM de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe getrokken door een overwicht te vertalen in doelpunten dan had er zomaar doorgebekerd kunnen worden.

SVM JO19-1 uit

Het begon dus met die wedstrijd in Marknesse. Op bezoek bij SVM mocht er voor het eerst geroken worden aan het 1klasse-niveau. Dat bleek even wennen, want Creil-Bant JO19-1 liet zich de eerste helft de kaas van het brood eten. Bij het voetballen op een niveau hoger hoort niet alleen dat je goede voetballers in huis hebt, maar zeker ook dat je met overtuiging en durf het veld op gaat, en je niet laat afbluffen in de duels. Na 45 wat onwennige minuten van de bezoekende partij gingen beide ploegen met een 2-1 voorsprong voor SVM de rust in (het Creil-Banter doelpunt werd gemaakt door Daan Nijboer – vanaf de strafschopstip), en in de tweede helft zagen we vervolgens een heel ander Creil-Bant. Nu domineerde het wél, speelde het met meer bravoure en vond het grootste gedeelte van het spel plaats op de Marknesser helft. Ondanks dat het SVM flink wist terug te dringen slaagde de Creil-Banter combinatie er echter niet in te scoren, er werd zelfs een penalty gemist. En zo begon de ploeg dus met een 2-1 nederlaag, maar had het zeker een punt aan de ontmoeting moeten overhouden en op basis van het spel na rust misschien wel meer.

VHK/SVBS’77 JO19-1 thuis

De tweede wedstrijd werd gespeeld op het kunstgras in Creil. VHK/SVBS’77 JO19-1 was nu de tegenstander. Het publiek kreeg een goede eerste helft van de thuisploeg voorgeschoteld. Met Ferran van Meer in de spits en Tieme Kramer als linksbuiten was het geregeld gevaarlijk voor het doel, al vormde de geweldig keepende doelman van de gasten wel een sta-in-de-weg. Uiteindelijk kwam uit een prachtige actie van Tieme Kramer langs de zijkant de bal bij Ferran van Meer terecht die de hem op Inzaghi-achtige wijze in het doel wist te werken. Met deze meer dan terechte 1-0 voorsprong ging Creil-Bant aan de thee. Het enige wat de ploeg zich mocht verwijten was dat het niet op 2-0 of 3-0 was gekomen, want dat was zeker mogelijk geweest. Die oude voetbalwet geldt immers nog steeds, zo bleek twee minuten na rust toen VHK/SVBS JO19-1 de verdediging van Creil-Bant wist te verrassen en zomaar de 1-1 op het scorebord bracht. Gelukkig voor de gastheren was dat van korte duur, want niet veel later bracht Maarten te Vaarwerk zijn ploeg weer aan de leiding door zeer attent te reageren nadat Joost Beugels de bal na een hoekschop opnieuw het zestienmetergebied had ingebracht. Door enkele vroegtijdige gedwongen wissels wegens blessures moest er door de leiding het nodige worden omgezet, dit kwam het Creil-Banter spel vervolgens niet ten goede. Ook in conditioneel opzicht leek de ploeg er een beetje doorheen te zitten, waardoor met name het laatste half uur moeizaam verliep. Op karakter wist het team toch de 2-1 over de streep te trekken. Als het even niet loopt wordt er inzet en wilskracht van je gevraagd en in dat opzicht liet Creil-Bant zich deze wedstrijd van de goede kant zien. Niet alleen goed kunnen voetballen, maar ook bereid zijn de mouwen op te stropen. Een speler als Mathijs Wink is hier een mooi voorbeeld van.

VENO JO19-1 uit

Het slot van het drieluik in de poulefase van het bekertoernooi bestond uit een uitwedstrijd bij VENO JO19-1. Creil-Bant reisde naar Vollenhove af in de wetenschap dat het een aantal spelers moest missen wegens blessures. Daan Dirkmaat en Ludo Derks hadden er al een wedstrijd op zitten met hun eigen ploeg – Creil-Bant JO17-1 – maar behoorden desondanks ook tot de wedstrijdselectie van de JO19-1. Toen de ploeg na 8 minuten al op voorsprong kwam door een doelpunt van Maarten te Vaarwerk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers, maar het wedstrijdbeeld kantelde snel. Het spel aan Creil-Bant-zijde verliep nogal stroperig. Het was erg slordig, de veldbezetting was verre van goed en hierdoor hielp de ploeg VENO JO19-1 terug in de wedstrijd. Sterker nog: het leidde ertoe dat de thuisploeg steeds dominanter werd en de nodige kansen en een karrenvracht aan corners kreeg. Het was aan Rens Harkema te danken dat het bij slechts één Vollenhover treffer bleef (deze viel vlak voor rust uit een verdwaalde voorzet die gevangen werd door de wind en pardoes over de doelman zeilde), want hij maakte een aantal kansen op knappe wijze onschadelijk en wist zelfs een strafschop te stoppen.

In de rust werd besproken wat er niet goed ging en hoe het beter moest, punten van aandacht hierbij waren de omschakeling van de tegenstander, het beter benutten van de ruimte die er achter de VENO-verdediging ligt, en het kiezen voor de makkelijke oplossing (cliché maar oh zo belangrijk). Daarnaast werd er op gehamerd dat iedereen met meer overtuiging de duels moest aangaan. In de tweede helft ging Joost Beugels centraal op het middenveld met de punt naar achteren spelen, in de eerste helft stond hij te dicht op de aanval waardoor zijn spel niet tot zijn recht kwam. Door de ogenschijnlijk simpele ingreep kwam de spelmaker na rust veel beter uit de verf, hierdoor was het team opeens veel beter in balans. Wat ook hielp is dat de Creil-Banter verdediging nu wel goed stond. Met name Tom Scholtens en Daniël Leeuwestein speelden een geweldige wedstrijd. Dat kan ook worden gezegd van doelman Rens Harkema. En Niek Oijevaar bezorgde zijn directe tegenstander de nodige problemen door hem geregeld het bos in te sturen. Het moet frustrerend voor VENO geweest zijn, maar de eerste de beste kans na rust voor Creil-Bant JO19-1 was meteen raak. De in de rust ingebrachte Daan Nijboer leverde goed werk af met een prima actie en assist, waardoor Tieme Kramer in stelling werd gebracht en probleemloos kon afronden: 1-2 voor de gasten. Een kwartier voor tijd zorgde Daan Nijboer voor de beslissing door komend vanaf de rechterkant de bal voorbij de keeper van VENO te mikken: 1-3, tevens de eindstand. Op grond van de tweede helft een dik verdiende driepunter voor Creil-Bant JO19-1, dat na rust de rug rechtte en als een (h)echt team de wedstrijd deed keren.

Nuttig

De drie bekerwedstrijden hebben tot nieuwe inzichten geleid bij trainers en leiders en werden gebruikt om te kijken welke tactiek het beste past bij dit team. Ook kon er op verschillende posities bekeken worden welke spelers daar het beste functioneren. Er werd het een en ander uitgeprobeerd, dat was vooraf ook zo bedacht. Al met al heeft de poulefase van het bekertoernooi een hoop nuttige informatie opgeleverd waarmee – in combinatie met wat de spelers op de training laten zien – in de competitie verder kan worden gewerkt.

Begin competitie

Aanstaande zaterdag begint Creil-Bant JO19-1 aan de competitie, en dan krijgt het gelijk de gelegenheid om zich te revancheren voor de nederlaag tegen SVM JO19-1. Dan komt die ploeg namelijk op bezoek in Creil. Eens kijken of er nu wel drie punten gepakt kunnen worden tegen de Marknessenaren, dat zou toch een mooi debuut zijn in de 1klasse! Om 12.00 uur wordt er afgetrapt op het kunstgras van Sportpark Creil. Het belooft een interessante pot voetbal te worden!

tenue Creil-Bant JO19-1

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren