Foto: Ruime zege Creil-Bant JO19-1 op Giethoorn

Ruime zege Creil-Bant JO19-1 op Giethoorn

Zaterdag 30 september wachtte voor Creil-Bant JO19-1 de thuiswedstrijd tegen Giethoorn JO19-1. Nadat spelers en leiders door Jacqueline Meijaard op de foto waren gezet was leek iedereen klaar voor de wedstrijdbespreking en een goede warming up, maar bij de tegenstander was dit niet helemaal het geval. De tenues waren namelijk niet uit Giethoorn meegekomen en moesten worden nagebracht. Uiteindelijk viel het met de vertraging nog wel wat mee en werd er zo’n tien minuten later afgetrapt dan gepland.

In de wedstrijdbespreking werd het begin van de wedstrijd van vorige week nog even aangehaald als voorbeeld hoe het niet moet. Toen was het veel te gezapig, mede veroorzaakt door een matige warming up. Deze keer was het zaak meteen vanaf de aftrap scherp te zijn en er bovenop te zitten. Dit bleek gelukkig niet aan dovemansoren te zijn gericht, want vanaf de eerste seconde was Creil-Bant veel fanatieker en gretiger dan de tegenstander. In de eerste tien minuten kwam Giethoorn nauwelijks over de middenlijn, Creil-Bant grossierde in balbezit en hield het tempo hoog. Grote problemen voor de gasten konden dan ook niet uitblijven en in de 11e minuut was het dan ook zover. Han Holstein had een geweldige pass in huis en bracht Tieme Kramer hiermee in kansrijke positie. De snelle buitenspeler faalde niet: 1-0 voor de thuisploeg. Creil-Bant bleef de bal snel laten rondgaan, tot genoegen van de coaches. Twee minuten na de openingstreffer werd de score opgevoerd naar 2-0, wederom was het Tieme Kramer die de treffer voor zijn rekening nam. Een uitstekend uitgevoerde aanval via Mick de Boer en Han Holstein, de verdediging van Giethoorn stond hopeloos uit positie.

De eerste twintig minuten bleef het tempo hoog, daarna zakte het iets in. Dit leidde tot meer balbezit aan Giethoornse kant, maar veel creëren deden de Overijsselaars niet. Het leek er meer op dat Creil-Bant even moest bijkomen van de inspanningen. Daar had het team amper tien minuten voor nodig, want daarna zette de zwart-geel-witte formatie weer aan. Dit leidde tot een paar aardige aanvallen, en uiteindelijk moest Giethoorn capituleren middels een handsbal. Scheidsrechter Adri Seine kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Frank Bosma is dit seizoen de vaste penaltynemer, hij nam plaats achter de bal en faalde niet: 3-0 voor de thuisploeg. Na een half uur een dergelijke riante tussenstand is mooi, maar de valkuil is dat je dan onbewust wat nonchalanter wordt. Er brak nu een fase aan waarin er best een tandje bij had gekund. Wat eerder in de bal komen, feller in de duels, iets zuiverder in de inspeelpasses, dat soort dingen. Vlak voor rust liet Creil-Bant zich weer van de goede kant zien door het publiek twee flitsende aanvallen voor te schotelen. Eerst was er een uitstekende pass van de met name voor rust sterk spelende Silvan Wisse, waarmee hij Timo Timmermans diep stuurde. Deze mikte de bal net voorlangs. Een paar minuten later was er een snelle aanval via Niels Scholtens en Tieme Kramer, vervolgens was het de alerte Jacco van der Wal die binnenschoof: 4-0 – tevens de ruststand. Al met al een eerste helft waar met veel plezier op terug kon worden gekeken.

In de tweede helft een paar omzettingen. Timo Timmermans moest de ploeg verlaten om aan te sluiten bij Creil 1. De leiding besloot om het eens in een 4-4-2 formatie te proberen. Tieme Kramer en Han Holstein werden de beide aanvallers, laatstgenoemde zou na een klein kwartiertje worden vervangen door Bart Rigterink. De riante voorsprong leidde ertoe dat sommige spelers zich wat extra’s konden permitteren. Linksback Bart van der Wal begon aan een flitsende rush zoals Roberto Carlos in zijn beste dagen, kapte mooi af en legde vervolgens de bal ook nog panklaar af op randje zestienmetergebied. Vervolgens ontstond er een hoekschop en zag Niels Scholtens zijn daaruit volgende kopbal naast het doel verdwijnen. Na ruim een kwartier legde de thuisploeg maar weer eens een knappe aanval op de mat. Deze liep via Tieme Kramer, die vervolgens via een subtiel (en functioneel!) hakje van Mick de Boer de bal weer terug kreeg. Tieme Kramer kon zodoende door met zijn gang richting de achterlijn, had een prima voorzet in huis waaruit Eddy Groenhof kon uithalen. Zijn schot werd echter van richting veranderd en kon met enige moeite gekeerd worden door de doelman. Het aantal echt uitgespeelde kansen in de 4-4-2 formatie was niet al te groot, intussen stelde Giethoorn daar niet veel tegenover. Maikel Bouma moest zo’n 25 minuten na rust redding brengen na een zeldzame uitbraak van de uitspelende ploeg en deed dit uitstekend – ondanks het weinige werk bleef hij geconcentreerd.

Twintig minuten voor tijd werd de 4-4-2 weer teruggedraaid naar 4-3-3 en de wijziging was amper doorgevoerd of de 5-0 lag al in het Giethoornse doel. Het was Eddy Groenhof die optimaal profiteerde van een goed uitgevoerde ingooi van Karsten de Jong. De verdediging van Giethoorn kreeg geen vat op Groenhof en ook de keeper had geen antwoord op zijn inzet. Eddy Groenhof, in korte tijd toch al een gewaardeerde kracht geworden bij Creil-Bant JO19-1 beloonde hiermee zichzelf nog maar eens voor zijn goede seizoenstart. Na de 5-0 nam Creil-Bant weer even wat gas terug en liet Giethoorn zich toch nog even gelden. Een kwartier voor tijd bracht Frank Bosma redding door de bal van de doellijn te koppen, en vlak daarna was het Maikel Bouma die een prima save als antwoord had op een grote kans voor Giethoorn. Na deze momenten voor de gasten nam Creil-Bant weer het heft in handen voor een slotoffensief. De wedstrijd vroeg nog om een paar doelpunten voor het winnende team. De thuisploeg gaf gas en dit leidde de laatste tien minuten nog aan een hele serie grote kansen. Eddy Groenhof was er heel dichtbij toen hij uit een pass van de uitstekend op dreef zijnde Tieme Kramer een leep balletje op de lat zag belanden. Een aantal minuten later kreeg Kramer zelf een dot van een kans, toen hij meer tijd had om uit te halen dan hij zelf in de gaten had. Hij had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot recht op de Giethoornse doelverdediger. Rens Harkema was ook dichtbij een doelpunt, de doelverdediger annex rechtsbuiten/half zag zijn uitstekende kopbal met een al even goede redding van de doelman van de lijn gehaald worden. De laatste grote kans was weer voor Tieme Kramer, die zijn sterke optreden had kunnen bekronen met een hattrick maar een prima voorzet van Mick de Boer niet omzette in een doelpunt – zijn inzet verdween naast het doel.

Hoewel de score dus hoger had moeten uitvallen kijkt de leiding tevreden terug op deze wedstrijd. Dat de nul werd gehouden is uiteraard positief en zal doelman Maikel Bouma ook tot tevredenheid stemmen. Niels Scholtens speelde eindelijk eens een goede wedstrijd waarin hij zijn niveau haalde, hij functioneerde uitstekend als centrale verdediger. Het zou zomaar kunnen dat dit de vaste plek wordt voor Scholtens, die een prima duo vormt met rots in de branding Frank Bosma. Komende zaterdag wacht de zware ontmoeting met Ens-Kraggenburg JO19-1, dan zal Creil-Bant nog meer energie in de wedstrijd moeten stoppen dan vandaag. Opgestropen mouwen is wat het team dan nodig zal hebben!

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren