Foto: Knotsgekke wedstrijd eindigt in winst voor Creil-Bant JO19-1

Knotsgekke wedstrijd eindigt in winst voor Creil-Bant JO19-1

Grillig. Als je het woordenboek open slaat staat het als volgt omschreven: 1) als je grillen hebt. Voorbeeld: “Ze is meestal aardig, maar kan soms heel grillig zijn.” Synoniem: onberekenbaar. 2) erg onregelmatig. Voorbeeld: “Een grillig verloop van de handel op de beurs.”

En grillig was de wedstrijd tegen Kuinre JO19-1! De middag begon mooi. Het fraaie kunstgras lag er bij als om door een ringetje te halen, de temperatuur lag weliswaar rond het vriespunt maar de zon scheen en het was windstil, en scheidsrechter Bert Atsma had er zin in. Kortom: alle ingrediënten waren aanwezig om er een mooie voetbalpot van te maken. Dat moeten de toeschouwers ook hebben gedacht, en ze kwamen allerminst bedrogen uit. Sterker nog: het werd een spektakelstuk van de bovenste plank. Al had het wedstrijdverloop wat de technische staf van Creil-Bant JO19-1 betreft wel een tikje minder gecompliceerd gemogen.

De wedstrijd was nog nauwelijks afgetrapt of Kuinre had de openingstreffer al te pakken. Daar had de ploeg uit de kop van Overijssel slechts 40 seconden voor nodig. Creil-Bant greep niet in, keek toe en zo lag plotseling de bal achter doelman Maikel Bouma. Deze tik had de thuisploeg kennelijk nodig, want daarna waren de polderbewoners snel wakker. Roy Maas werd mooi diep gestuurd door Han Holstein en kwam oog in oog met de doelman te staan, maar die wist tot twee keer toe redding te brengen. Dat lukte hem even later bij een corner van Han Holstein niet, die de bal erin een keer in zag vliegen: 1-1, de schade na ruim drie minuten weer gerepareerd. Creil-Bant nam het initiatief, Kuinre moest al gauw terug. Na een kwartier pakten de gastheren de voorsprong, toen een corner voor het doel bleef hangen en Thijs Harkema de bal binnentikte: 2-1. Nu schakelde Creil-Bant nog een tandje bij en legde de ploeg in het tijdsbestek van een dik kwartier een aantal schitterende aanvallen op de mat. Halverwege de eerste helft was het Timo Timmermans die fraai de 3-1 binnenkopte. Aan deze goal ging een uitstekende aanval vooraf die liep via Silvan Wisse, Max Bouma die Han Holstein heel goed vrij zette, die op zijn beurt een formidabele voorzet in huis had. Een aanval uit het boekje. Overigens hebben we met Timo Timmermans ook meteen de man van de wedstrijd te pakken (oké, en Thijs Harkema natuurlijk), want de snelle verdediger beleefde een prima middagje en was op alle hoeken van het veld te vinden. Enkele minuten later viel ook al de 4-1, wederom na prima spel van Creil-Bant. Han Holstein stuurde Max Bouma weg, de aanvoerder speelde de bal op de slim vrijgelopen Jorik de Boer, De Boer snelde op het doel af maar zag dat Thijs Harkema er nog beter voor stond en gunde hem de goal. Na ruim een half uur spelen beloonde de Creil-Banter formatie zich met een vijfde treffer, ditmaal was het Max Bouma die uit een corner van Han Holstein de bal binnenkopte. En dat was maar goed ook, want voorafgaand aan de hoekschop had scheidsrechter Atsma eigenlijk een verdediger van Kuinre van het veld moeten sturen wegens nogal opzichtig hands: de speler meende voor keeper te moeten spelen en sloeg de bal als een ervaren sluitpost uit het doel. Scheidsrechter Atsma verklaarde naderhand door de laagstaande zon de situatie over het hoofd te hebben gezien. Kan gebeuren natuurlijk!

Na een dik half uur spelen dus een comfortabele 5-1 op het scorebord. Dit leek een wel heel makkelijke middag voor de thuisploeg te worden, maar gek genoeg gebeurde dat niet. De ploeg ging onbewust een tempootje lager spelen, verloor de concentratie en verviel in slordigheden. En zo kon het ook gebeuren dat er niet met 5-1 maar met 5-3 gerust werd. In de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf mocht Kuinre – want zo kunnen we het toch wel omschrijven – twee keer scoren. In beide situaties was het te voorkomen geweest door rigoureus in te grijpen (het hoeft niet altijd mooi, de bal mag ook wel eens worden weggerost als dat nodig is). In de rust werd er een aantal omzettingen gedaan en aanvankelijk leek Creil-Bant goed aan de tweede helft te beginnen. Roy Maas speelde zichzelf op de voor hem kenmerkende wijze vrij, een paar Kuinrenaren hadden nakijken, maar Maas beloonde zich niet voldoende en zag zijn poging net over het doel vliegen. Een minuut later lag de 6-3 er wel in, het was een verdediger van Kuinre die de bal overtuigend in eigen doel werkte. Een mooie goal, al zal de speler in kwestie daar ongetwijfeld anders over hebben gedacht. Enkele minuten later lag de bal er echter alweer in aan de andere kant, (6-4) een treffer die wellicht niet had mogen tellen aangezien doelman Maikel Bouma danig werd gehinderd. Nu brak er een fase aan waarin Creil-Bant flink de kluts kwijtraakte. De ploeg speelde meer tegen zichzelf dan tegen Kuinre, maar hielp daardoor de Overijsselnaren wel weer terug in de wedstrijd. De 6-5 viel bijna nadat er weer duels half werden aangegaan. Gelukkig verschafte Thijs Harkema de thuisploeg wat lucht door na een corner van Jaimy Vermaire en de daaropvolgende inzet van Timo Timmermans de 7-4 in het doel te werken. Je zou denken dat de buit nu wel binnen was, maar binnen een paar minuten had Kuinre opeens de marge teruggebracht tot slechts een doelpunt en was de tussenstand 7-6. Beide doelpunten kwamen – zoals eigenlijk alle treffers van Kuinre – voort uit slap ingrijpen van Creil-Banter kant.

Net toen de thuisploeg door eigen toedoen alles uit handen leek te geven rechtte het team de rug. Er werd weer een aantal goede aanvallen op de mat gelegd, de ploeg bleek ineens wel weer gewoon goed te kunnen voetballen en zo eindigde de middag toch nog positief. In de laatste tien minuten trok Creil-Bant de wedstrijd alsnog naar zich toe door toedoen van Roy Maas die zijn goede optreden nu wel beloonde met een treffer (8-6) en met een assist op Mick de Boer die diagonaal de 9-6 in schoot en zo eindelijk ook weer eens een treffer op zijn naam bracht. Eind goed, al goed, maar dat de ploeg zich het zichzelf zo moeilijk had gemaakt geeft wel stof tot nadenken bij de technische staf. Volgende week wacht de belangrijke uitwedstrijd tegen Flevo Boys, na vier overwinningen op rij kan Creil-Bant hele goede zaken doen in Emmeloord. De ploeg moet het dan wel voor elkaar krijgen om 90 minuten goed spel aan de dag te leggen.

U beoordeelt dit wedstrijdverslag als te lang? Uw verslaggever biedt zijn nederige excuses aan, maar zag gezien de uitslag geen andere uitweg.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren