Foto: Knappe comeback levert Creil-Bant JO19-1 punt op

Knappe comeback levert Creil-Bant JO19-1 punt op

Marknesse, 9 maart 2019, 12.54 uur. Op het scorebord langs het hoofdveld van SVM prijkt een 4-1 voorsprong voor de thuisploeg (de plaatselijke JO19-1). De ploeg wervelde in een hoog tempo door de Creil-Banter linies en de bezoekers wisten niet waar ze het zoeken moesten. Een middag om snel te vergeten voor Creil-Bant JO19-1 leek in de maak, maar een belangrijke wijsheid is dat je nooit te snel je conclusies moet trekken. Zo bleek ook deze zaterdag in Marknesse.

Al na drie minuten bezorgde de rappe Maarten te Vaarwerk middels een knap binnenschoten doelpunt zijn ploeg een 0-1 voorsprong, na een prima assist van spits Jarno Slump, die vandaag zijn basisdebuut maakte – daar mag best even bij worden stilgestaan. Al gauw bleek de voorsprong geen garantie voor een makkelijk middagje, integendeel! De thuisploeg nam de wedstrijd stevig in handen, bij Creil-Bant klopte er niet veel van de organisatie en toen de Marknessenaren het tempo danig opschroefden was er geen kruid gewassen tegen het beweeglijke middenveld en met name de voorhoede. Na tien minuten spelen viel de onvermijdelijke 1-1, terwijl de tegenstander via het middenveld opstoomde verzuimden enkele spelers van de bezoekende ploeg door te verdedigen. Tussendoor liet Creil-Bant zich nog even gelden toen Ferran van Meer met een heerlijke pass Niek Oijevaar oog in oog zette met de Marknesser doelman, deze wist de inzet van laatstgenoemde te keren. Na deze mooie aanval brak er een fase van tien minuten aan waarin SVM JO19-1 maar liefst drie keer wist te scoren. Organisatorisch was het bij de bezoekers een rommeltje, waardoor op kinderlijk eenvoudige wijze SVM-spelers hun Creil-Banter tegenstanders te snel en te slim af waren. Lag dit aan de 3-4-3-formatie waarmee de coaches de gasten hadden laten starten? De theorie leek goed, maar in de praktijk faalde de aanpak. Er werd dus maar weer omgeschakeld naar het vertrouwde 4-3-3.

Intussen luwde de SVM-storm, niet zo gek, want het tempo wat de Marknessenaren hanteerden was simpelweg niet vol te houden. De laatste tien minuten voor rust herpakte Creil-Bant zich, werd het meegereisde publiek eindelijk een paar fatsoenlijke aanvallen voorgeschoteld en scoorde Niek Oijevaar op slag van rust zelfs de 4-2, na wederom een assist van Jarno Slump. Die strohalm kwam de bezoekers goed van pas, en gaf het praatje in de rust perspectief. De spelers van Creil-Bant werd voorgehouden dat het tempo waarmee SVM het eerste halfuur heerste zijn tol zou eisen. Karakter was nu wat er van de Creil-Banter spelers werd verwacht. Getuige de sfeer in de kleedkamer leken de spelers zich hiervan bewust.

Creil-Bant kwam meteen goed uit de rust, want het opende met een kopbal van Jarno Slump die op de bovenkant van de lat belandde. Een minuut later liet diezelfde Slump wederom van zich spreken, door een voorzet in een keer op zijn slof te nemen – waarschijnlijk telde hij hem zelf al, maar de Marknesser doelman had een katachtige reflex in huis. Dit was de opmaat naar meer werk voor de sluitpost van de gastheren, want ook op prima inzetten van Tieme Kramer en Niek Oijevaar moest hij alle moeite doen om de bal te keren. Hij was het die op dat moment de thuisploeg op voorsprong hield. Een kleine twintig minuen in de tweede helft viel uiteindelijk toch de 4-3. Een aanval die begon met een formidabele sliding van Karsten de Jong, die daarmee een dreigend uitziende aanval in de kiem smoorde en meteen zelf de Creil-Banter aansluitingstreffer in de steigers zette. De bal belandde bij Tieme Kramer, die in het zestienmetergebied goed wegdraaide en Niek Ooijevaar bediende, die op zijn beurt de bal via de Marknesser doelman bij Jarno Slump zag belanden. De spits aarzelde geen seconde en jaste de bal gedecideerd binnen. Hiermee was de Marknesser voorsprong teruggebracht tot nog maar één doelpunt.

Ook het laatste kwart van de wedstrijd was voor Creil-Bant, dat de wedstrijd nu controleerde. Het grootste gedeelte van het spel speelde zich af op de Marknesser helft. Uitblinker Niek Oijevaar was een ware plaag voor zijn tegenstander(s) en moest dat bekopen met een snoeiharde tackle op de enkel die minstens een gele en misschien wel gewoon een rode kaart waard was. De scheidsrechter, die even ervoor al een fikse charge op Tieme Kramer onbestraft had gelaten, liet het bij een voorzichtige vermaning. Dat was niet verstandig, want de wedstrijd, die tot dan toe fair verliep, kreeg nu ineens een onnodig grimmig karakter. Intussen werd er ook nog gewoon gevoetbald, Niek Oijevaar was dichtbij de gelijkmaker maar stuitte wederom op de SVM-keeper. Een dikke tien minuten voor tijd werd de balvaste aanvaller Jarno Slump gewisseld en kwam Mathijs Wink in zijn plaats. Of dit een logische en verstandige wissel was valt te betwisten, want als je de gelijkmaker (en wellicht zelfs meer) wilt forceren wisselt een beetje coach zijn spits niet. Een leermomentje. Maar goed, uw verslaggever tikt ook wel eens een scheve zin, soms bedenk je iets waarover je je achteraf achter de oren krabt. De Creil-Bant-leiding had het geluk echter aan de kont hangen, want de eerste de beste actie van de ingebrachte Wink eindigde in de felbevochten gelijkmaker. Wink kwam opstomen vanaf de rechterkant, sneed naar binnen en schoot vol overtuiging binnen, ditmaal de SVM-doelman kansloos latend: 4-4.

De 4-4 zou ook de einduitslag blijken. Een fraaie comeback van de bezoekende ploeg, waar stiekem nog gehoopt werd op meer. Maar voor het getoonde karakter verdienen de spelers van Creil-Bant JO19-1 een groot compliment! Als dit de komende weken gecombineerd kan worden met goed veldspel – iets dat begint met een goede veldbezetting en organisatie – komen de overwinningen vanzelf wel.

Behalve dat ene punt waren er nog twee lichtpunten: Niels Scholtens die na een periode vol blessureperikelen als invaller zijn opwachting maakte, en centrale verdediger Frank Bosma die het goede spoor weer gevonden heeft: negentig minuten volgemaakt, en de goede vorm komt er weer aan. Goed nieuws voor het team van Creil-Bant JO19-1!

 

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren