Foto: Derby tegen Espel JO19-1 eindigt in Creil-Banter voordeel

Derby tegen Espel JO19-1 eindigt in Creil-Banter voordeel

Zaterdag 18 november stond de competitiewedstrijd tussen Creil-Bant JO19-1 en Espel JO19-1 op het programma. Na het eerdere echec in de beker, toen op bezoek in Espel, een mooie gelegenheid om op sportieve wijze revanche te nemen. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat dit ging lukken, maar een goede fase van ruim twintig minuten van Creil-Bant-zijde was voldoende om de wedstrijd naar zich toe te trekken en de drie punten in Bant te houden.

Een paar spelers bij Creil-Bant hadden niet hun beste dag, en dat droeg niet bij aan het niveau van de wedstrijd. Wat ook al niet hielp was de erbarmelijke staat van het Banter hoofdveld, het wordt echt eens tijd dat daar wat aan wordt gedaan. Nu de gemeente ruim 400.000 euro heeft uitgetrokken voor het herstellen van de verzakkingen in de golfbaan is het misschien een idee om te kijken welke voetbalvelden in de Noordoostpolder aan renovatie c.q. vervanging toe zijn. Afijn, terug naar de wedstrijd. Na een minuut of zeven legde Creil-Bant JO19-1 de eerste goede aanval op de mat, deze liep via Tieme Kramer en Niels Scholtens en eindigde in een schot dat net voorlangs vloog. Hierna nam Espel het initiatief, zonder echte kansen te creëren. Na twintig minuten kwam de ploeg echter wel op voorsprong, door slordig uitverdedigen van de gastheren. De bal kon halverwege de helft worden opgepikt, en een Espelnaar kon vervolgens wel heel eenvoudig opstomen en diagonaal binnenschieten. Een doelpunt dat niet had mogen vallen. Wel een terechte tussenstand, want bij Creil-Bant lag het tempo te laag en was het spel slordig.

In het laatste kwartier van de eerste helft herstelde de thuisploeg zich enigszins. Rechtsback Silvan Wisse was mee opgekomen langs de zijlijn, gaf voor op Daan Nijboer die zijn kopbal net naast het doel zag verdwijnen. Even later liet Timo Timmermans zich gelden door het halve veld over te steken en van een metertje of 25 uit te halen. Met veel pijn en moeite kon de bal door de Espeler doelman worden gekeerd. Naarmate de rust naderde nam de Creil-Banter druk toe. Via een goede ingreep van Frank Bosma – die zoals vrijwel altijd wel gewoon zijn niveau haalde – veroverde Creil-Bant de bal, Bosma bezorgde deze bij Maarten te Vaarwerk die een slim balletje in huis had voor Tieme Kramer, vanuit een lastige hoek zag de spits zijn inzet gepareerd door de doelman. Enkele minuten voor rust sleurde dezelfde Kramer langs de rechterkant, ontdeed zich van enkele tegenstanders en gaf vervolgens voor aan Daan Nijboer, die zijn schot gekeerd zag worden door de keeper. Op slag van rust viel dan toch de gelijkmaker, die van grote schoonheid was. Tieme Kramer zag de doelman meters voor zijn doel staan, aarzelde niet en schoot vanaf 30 meter zeer fraai binnen, de Espeler sluitpost volledig kansloos latend. Een knappe goal, en eentje die Creil-Bant op dat moment hard nodig had. Met een 1-1 gingen beide formaties aan de thee, en dat rust toch wat beter dan wanneer je tegen een lelijke achterstand aankijkt.

In de tweede helft kwam Creil-Bant beter uit de startblokken, er werd overtuigender de duels aangegaan. Het zware veld bemoeilijkte het voetballen echter behoorlijk, en een fikse regenbui hielp daarbij ook al niet. Leider en tevens grensrechter Arjen Harkema treft het de laatste weken niet langs de zijlijn als het om de weersomstandigheden gaat… De kansen aan beide kanten waren spaarzaam. Espel kwam er een paar keer behoorlijk goed uit, maar heel veel werk hoefde doelman Maikel Bouma ook weer niet te verrichten. Een dik kwartier na rust kreeg Creil-Bant eigenlijk pas de eerste echt grote kans van de tweede helft, maar het was wel prompt raakt: 2-1, doelpuntenmaker wederom Tieme Kramer, hij schoot beheerst binnen. De assist werd gegeven door Silvan Wisse. Vijf minuten later viel de 3-1, Bart Rigterink kon een wippertje van Timo Timmermans controleren, via een Espeler verdediger belandde de bal uiteindelijk weer bij diezelfde Timmermans, die vervolgens niet aarzelde en de Espeler doelman kansloos liet. Dit doelpunt bleek de beslissing te zijn. In het resterende gedeelte van de wedstrijd volgde er nog een levensgrote kans voor Espel om weer terug te komen; de Creil-Banter defensie was al verschalkt maar de Espeler aanvaller die de klus mocht klaren schoof de bal naast in plaats van in het doel. Aan de andere kant van het veld was Mick de Boer nog dichtbij een treffer, toen hij met een nieuw soort lob in de rechter bovenhoek – de Mick prick? – de doelman van Espel tot een ultieme redding dwong.

Een wedstrijd met weinig kansen, niet al te goed voetbal maar wel veel strijd – een echte derby dus! Creil-Bant was het meest efficiënt, want wist ondanks het beperkte aantal mogelijkheden toch driemaal doel te treffen. En dat is wel eens anders geweest! Volgende week wacht het treffen met het laag geklasseerde Steenwijkerwold.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren