Foto: Creil-Bant JO19-1 veegt DESZ van de mat

Creil-Bant JO19-1 veegt DESZ van de mat

In de wetenschap dat Creil-Bant het vaak moeilijk heeft in onderlinge ontmoetingen met DESZ en dat de wedstrijd in de najaarscompetitie in een zwaarbevochten en tamelijk bemazzeld gelijkspel eindigde, reisde de JO19-1 van de poldercombinatie zaterdag af naar de Kop van Overijssel, alwaar in Zwartsluis het plaatselijke DESZ JO19-1 de tegenstander was. Statistisch gezien wachtte er een lastige klus, maar hier staat tegenover dat de mannen van trainer Filip Monster met een flinke dosis zelfvertrouwen – overgehouden aan de fraaie overwinning op bezoek bij SEH JO19-1 vorige week – de Overijsselaars tegemoet konden treden.

De stemming in de kleedkamer vooraf was ontsnappen, er werd gedold en gelachen, maar toen de leiding vroeg om focus en concentratie was die er ook, zo bleek uit de warming up die volgde. Bij de spelersgroep leefde het besef dat er wat te halen was in Zwartsluis. Rond de klok van 12.00 uur floot scheidsrechter Veldhuizen – die een formidabele pot zou fluiten, dat mag ook wel eens worden gezegd – voor de aftrap. In de beginfase was het nog wat aftasten en was er sprake van een gelijkopgaand duel. Creil-Bant had het meeste balbezit, terwijl DESZ een aantal speldenprikjes uitdeelde. Het tempo lag in deze fase nog niet al te hoog.

Dat het na een kwartier spelen nog 0-0 stond was dan ook weinig verbazingwekkend, maar een actie van Sam Veendrick aan de linkerkant met een eersteklas panna als hoofdingrediënt bracht daar verandering in. De linksbuiten bezorgde de bal vervolgens bij Daan Dirkmaat, die middels een uitstekend getrapte voorzet het hoofd van het meest vooruitschoven onderdeel van de Creil-Banter luchtmacht vond – Jarno Slump – die op zijn beurt feilloos binnenkopte. Eigenlijk viel dit doelpunt uit de eerste de beste goed uitgespeelde aanval – maar wat voor eentje!

DESZ liet zich niet uit het veld slaan door deze tegenvaller, sterker nog: doelman Kristian van der Beek moest enkele minuten na de 0-1 reddend optreden om de gelijkmaker te voorkomen. Een klasse actie van de Creil-Banter doelman. Hierna ontpopten de bezoekers zich geleidelijk tot de bovenliggende partij, maar hier moet wel bij worden aangetekend dat de ploeg amper in de buurt van het Overijsselse doel kwamen. Na 35 minuten viel pas de twee écht goede aanval van de kant van Creil-Bant te noteren, met onder meer de aan de rechterkant naar voren gesnelde Rick Wester als één van de hoofdrolspelers.

De laatste tien minuten voor de rust trapte Creil-Bant JO19-1 wat harder op het gaspedaal en viel er ineens een aantal prima opgezette aanvallen te bewonderen. Nu was er wél sprake van serieuze dreiging van de gasten. Een voorzet van de razendsnelle Ruben Bouwman bereikte Sam Veendrick bij de tweede paal, maar laatstgenoemde zag tot eigen verbazing zijn inzet van dichtbij naast het doel belanden. In deze slotfase van de eerste helft had DESZ met name de handen vol aan Ruben Bouwman, die de verdediging bijkans tot wanhoop dreef. Het is dan ook geen verrassing dat de rappe buitenspeler zelf voor de 0-2 zorgde, die in de 43eminuut op het scorebord verscheen. Weggestuurd, mannetje van zich afgeschud, een vrije doortocht naar het doel en vervolgens beheerst afgerond (ditmaal in de linkerhoek): het was een doelpunt van het soort waar Bouwman patent op lijkt te hebben. Intussen speelde DESZ even met tien man, aangezien arbiter Veldhuizen een gemene overtreding terecht met een gele prent had bestraft.

In de rust werden de spelers erop gewezen dat de organisatie erg goed stond, en dat als er nog iets meer power tegenaan werd gegooid de wedstrijd definitief in Creil-Banter voordeel beslist kon worden. Omdat DESZ het de eerste vijf minuten nog met een mannetje minder moest doen was het zaak om meteen vanaf de aftrap van het tweede bedrijf dominantie uit te stralen.

Creil-Bant rammelde flink aan de poort, en de 0-3 leek een kwestie van tijd. Jarno Slump, de laatste weken in goeden doen, had zich laten terugzakken en bezorgde de bal bij Daan Dirkmaat, die een vrije doortocht richting DESZ-doel kreeg maar de bal net niet lekker kon meenemen, vanuit de afvallende bal zag Mathijs Wink vervolgens zijn poging net naast het doel vliegen. Enkele minuten later draafde rechtsback Rick Wester maar weer eens langs de zijlijn om gevaar te stichten voorin, uiteindelijk was het Ludo Derks die de bal over het doel knalde. DESZ was gewaarschuwd!

Mathijs Wink was in deze fase een belangrijke schakel in het Creil-Banter spel. Zowel in aanvallend als verdedigend opzicht liet de bedrijvige middenvelder zich gelden, zo maakte hij terwijl Creil-Bant volop in de aanvallende modus stond eigenhandig een gevaarlijke kans van DESZ onschadelijk – dit had anders zomaar de 1-2 kunnen opleveren.

In het laatste halfuur van de wedstrijd nam Creil-Bant het heft op overtuigende wijze in handen. Het grote offensief werd ingeluid toen de geheel vrijstaande Mathijs Wink richting de zich op dat moment aan de rechterkant op het middenveld bevindende Joost Beugels schreeuwde: “Joost, tweede!” Hierop bezorgde de aanvoerder de bal met een fraai staaltje precisie bij zijn makker, die inderdaad als een vogel zo vrij stond. Wink aarzelde niet en raakte het projectiel perfect met de binnenkant van zijn voet: 0-3, een doelpunt om in te lijsten. Deze treffer leek Creil-Bant vleugels te geven, want er brak nu een fase aan waarin het voor DESZ alle hens aan dek was. Een zevental minuten na de 0-3 tilden de bezoekers de tussenstand naar 0-4, ditmaal zag Joost Beugels dat Ludo Derks zich met een goede loopactie in kansrijke positie begaf – de bal werd bij Derks bezorgd en deze haalde vervolgens zonder aarzelen de trekker over: 0-4, en alweer een doelpunt dat er zijn mocht!

Drie minuten later had Ludo Derks een uitstekende loopactie in huis, hij zag dat invaller Bryan Tuinte (spelend op de linksbuitenpositie) veel ruimte had en zodoende was het Derks met de assist en Tuinte die gedecideerd binnenschoot: 0-5, wat een weelde voor Creil-Bant JO19-1! DESZ wist niet meer waar het het zoeken moest, en dat was de verdienste van Creil-Bant dat een sterk staaltje teamwork op de kunstgrasmat legde. Tien minuten voor tijd viel zelfs de 0-6, met wederom de vormgevers van het vijfde doelpunt in de hoofdrol. De aanval werd opgezet door Joost Beugels, Bryan Tuinte bood zich goed aan en leverde de bal kundig af bij Ludo Derks, die de bal zonder moeite binnen kon schieten.

0-6, de wedstrijd ging de laatste minuten in en aan Creil-Bant-zijde koesterde iedereen deze tussenstand, die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Doelman Kristian van der Beek verheugde zich op het kratje bier dat hem in het vooruitzicht was gesteld bij het houden van de nul. Een blik op het scorebord leerde dat een clean sheet binnen handbereik lag, want er was nog maar een vijftal minuten te spelen. Dat de vandaag bijzonder sterk spelende Daniël Leeuwestein er in de slotfase geblesseerd af moest na een stevige charge van DESZ-kant gooide echter roet in het eten. Leeuwestein was superieur en won zo ongeveer alle duels met zijn directe tegenstander. Zijn kompaan in het centrum van de verdediging, Stef van der Wal, werkte eveneens een overtuigende wedstrijd af. Maar goed, Leeuwestein eraf, dat betekende improviseren achterin en dat leidde ertoe dat DESZ zich in de uiterste slotfase nog even kon laten gelden. Toen vier minuten voor tijd een goed gemikte boogbal van een DESZ-aanvaller doelman Van der Beek te machtig was bleef de sluitpost een minuut lang roerloos op de grond liggen. In het zicht van de haven was hem het kratje bier uit handen geslagen: 1-6, dus (wederom) geen wedstrijd zonder tegentreffer.

Het mocht de pret aan Creil-Bant-zijde verder uiteraard niet drukken! Toen scheidsrechter Veldhuizen na iets meer dan negentig minuten het laatste fluitsignaal gaf waren het allemaal blije gezichten die van het veld stapten. Met de complimenten van de leiding van tegenstander DESZ JO19-1 aanvaardden de zwart-geel-witten de terugrit richting de polder. Een heerlijke middag voor de A-junioren van Creil-Bant! En doelman Van der Beek? Die moet proberen later in het seizoen alsnog dat felbegeerde kratje gerstenat in de wacht te slepen, maar geen medelijden: volgens insiders is hij de rest van de dag niets tekortgekomen.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren