Foto: Creil-Bant JO19-1 knokt zich naar moeizame overwinning

Creil-Bant JO19-1 knokt zich naar moeizame overwinning

WEDSTRIJDVERSLAG: Creil-Bant JO19-1 knokt zich naar moeizame overwinning

Vorige week beleefde Creil-Bant JO19-1 een matige competitiestart met een verliespartij in Espel. Het mooie van competitievoetbal is dat je meestal maar een week hoeft te wachten om revanche te nemen. Kansen op eerherstel kreeg Creil-Bant voldoende in de thuiswedstrijd tegen SVM JO19-2, maar de ploeg moest diep gaan om de verwachte drie punten binnen te slepen.

Als je kijkt naar de hoeveelheid kansen die de thuisploeg creëerde zou je zeggen dat er weinig aan de hand was, maar uiteindelijk draait het nog altijd om de doelpunten. Het vertalen van kansen in doelpunten is iets wat Creil-Bant JO19-1 zich nog beter eigen moet maken. Daar maakt de technische staf zich niet zo druk over, want met dit spelersmateriaal moet dat gaandeweg wel lukken. Wel een punt van zorg bij Creil-Bant was de duelkracht. De ploeg had veel te veel ontzag voor de fysiek sterke tegenstander. Dat moet voortaan anders, want de Creil-Banter formatie bezorgde zichzelf een lastige middag doordat persoonlijke duels werden vermeden of halfslachtig werden aangegaan.

Dan naar het daadwerkelijke wedstrijdverslag. Al na vijf minuten kwam Creil-Bant JO19-1 op voorsprong door de in de spits geposteerde Roy Maas. Er ging een combinatie tussen Maas en Sven van der Wekken aan vooraf, de Marknesser verdediging lag vervolgens open en Maas schoof de bal beheerst binnen. Twee minuten later stond het tot ieders verbazing alweer 1-1, toen een matige uittrap van Maikel Bouma kon worden opgepikt door SVM, vervolgens kon een geheel vrijstaande aanvaller in alle vrijheid binnen schieten.

De beginfase was slordig aan Creil-Banter kant. Dit leidde tot een paar hectische momenten voor het doel van Maikel Bouma, maar het liep allemaal met een sisser af. Gaandeweg de eerste helft werd de thuisploeg steeds dominanter. Het overwicht leidde tot een aantal grote kansen. In de twintigste minuut kreeg Roy Maas de bal in de voet geschoven door de Marknesser doelman. Dit geklungel had moeten worden afgestraft, Maas deed eigenlijk alles goed maar zag zijn bal op de paal belanden. Niet veel later was er een prima aanval die ontstond vanuit de Creil-Banter achterhoede – zo ziet de leiding het graag. Filip Monster stuurde met een loepzuivere pass Sven van der Wekken diep, die op zijn beurt een goede voorzet in huis had en daarmee Hielke Zandbergen bereikte. Deze aarzelde niet en nam de bal in een keer op de slof, de keeper van SVM JO19-2 had echter een antwoord middels een fraaie save.

Creil-Bant was de dominante partij, maar af en toe wist SVM te profiteren van slordigheden in het spel van de thuisploeg. De gasten kwamen zodoende voor rust ook enkele malen in kansrijke positie, maar de bal werd een paar keer naast geschoten en anders had doelman Maikel Bouma nog wel een antwoord. Toch waren de kansen aan Creil-Banter kant veel talrijker. Zo kwam Jaimy Vermaire oog in oog te staan met de keeper, de 2-1 leek in de maak maar Vermaire mikte de bal naast. Na een half uur spelen kwam Creil-Bant dan toch weer op voorsprong. Na een uitstekende actie van de zoals altijd hardwerkende Roy Maas stuurde hij Jaimy Vermaire op de linkerkant weg. Vermaire legde af op de vrijstaande Max Bouma, die vervolgens de trekker overhaalde en de bal zuiver in de rechterhoek knalde: 2-1 voor Creil-Bant. Enkele minuten later kreeg Sven van der Wekken na goed doorjagen de ultieme kans op de 3-1, maar hij raakte de paal. Dit was de fase waarin Creil-Bant de wedstrijd naar zich toe had moeten trekken, SVM JO19-2 leek klaar voor de knock-out maar de thuisploeg verzuimde om uit te halen. En wat gebeurt er dan vaak? Juist, de tegenstander scoort. Dat was deze middag niet anders, en zo kon het gebeuren dat vijf minuten voor de rust SVM opeens op 2-2 kwam. De centrale middenvelder van SVM had een prima actie in huis en kon vervolgens van afstand uithalen. Zijn poging werd van richting veranderd en belandde zomaar in het Creil-Banter doel: 2-2 en dat betekende tevens de ruststand.

In de tweede helft worstelde Creil-Bant aanvankelijk met zichzelf. Na de regen van kansen in de eerste helft was de 2-2 hard aangekomen. Het eerste kwartier na rust gebeurde er weinig wat het vermelden waard is. Creil-Bant JO19-1 had nog steeds het meeste balbezit, maar dit leidde in deze fase tot weinig uitgespeelde mogelijkheden. SVM JO19-2 stelde daar weinig tegenover. Toch kwam de ploeg na een klein kwartiertje na rust op een 2-3 voorsprong, wederom door middel van een schot van afstand. Omdat bij Creil-Bant door een aantal spelers het persoonlijke duel werd geschuwd kon een SVM’er ongestoord oprukken en vervolgens in alle vrijheid uithalen met als gevolg een doelpunt dat de ploeg uit Marknesse voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong zette. Nu moest Creil-Bant uit een ander vaatje tappen. Een smadelijke nederlaag dreigde, het enige antwoord was mouwen opstropen en alles op alles zetten om dat af te wenden. En dat gebeurde. Nieuwe inspiratie was nodig, en die kwam van invaller Thijs Harkema. Twintig minuten voor tijd zette hij zijn hoofd tegen een corner van Han Holstein, zijn uitstekende kopbal bleek de SVM-doelman te machtig: 3-3. Een bevrijdende treffer, Harkema was dan ook het mikpunt van vreugde van zijn teamgenoten.

Harkema had zijn ploeg weer in de wedstrijd gebracht en de Creil-Banter formatie ging er nog een keer vol voor. Dit leidde tot een aantal kansen. Zo bereikte een werkelijk formidabele pass van Jaimy Vermaire vanaf de linkerflank de goed vrijgelopen Max Bouma, maar zijn poging kon door de Marknesser sluitpost worden verwerkt. Tien minuten voor tijd viel dan toch de winnende treffer voor Creil-Bant. Zoals zo vaak deze middag was Roy Maas de aanstichter van het gevaar. Via hem belandde de bal in het strafschopgebied, waar SVM er geen raad mee wist. Uit een onvervalste scrimmage wist Jorik de Boer de bal in het Marknesser doel te werken: 4-3. En zo boekte de thuisploeg dan toch nog een overwinning. Drie punten waar heel hard voor geknokt moest worden, maar die eigenlijk voor de rust al binnen hadden moeten zijn. Voor SVM JO19-2 waren de druiven zuur, Creil-Bant JO19-1 kon opgelucht ademhalen. De overwinning werd later op de dag goed gevierd in kantine, keet en kroeg. De wedstrijd leverde wel stof tot nadenken op, want de hoeveelheid persoonlijke duels die gewonnen worden – vaak worden ze überhaupt niet eens aangegaan – moet heel snel worden opgeschroefd. De bereidheid om hard voor elkaar te werken verdient overigens wel een compliment, want dat leverde uiteindelijk toch nog de gewenste drie punten op!

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren