Foto: Creil-Bant JO19-1 kielhaalt Urk JO19-4

Creil-Bant JO19-1 kielhaalt Urk JO19-4

Voor Creil-Bant JO19-1 stond zaterdag de laatste groepswedstrijd in het bekertoernooi op het programma. De polderploeg moest op bezoek bij Urk JO19-4, op voorhand een krachtmeting die tot een eenvoudige zege zou moeten leiden. Goed nieuws wat betreft de personele bezetting: Sam Veendrick zat weer bij de selectie, gerepareerd en wel. En zo kon, na een scherpe warming-up en wedstrijdvoorbereiding, rond de klok van 14.00 uur worden afgetrapt op sportpark De Vormt.

Creil-Bant had er zin in, want de ploeg zocht meteen vol overgave de aanval. Dit gebeurde uiteraard van achteruit, met een achterhoede die deze middag bestond uit Jarno Slump en Daniël Leeuwestein centraal en Stef van der Wal en Rick Wester op respectievelijk de links- en rechtsbackpositie. De beide opkomende backs zouden een belangrijke rol spelen deze wedstrijd, en leidden tot ernstige hoofdbrekens bij de Urker formatie.

Al binnen de eerste minuut leek Creil-Bant JO19-1 op voorsprong te komen, ware het niet dat Mathijs Wink de bal nog raakte terwijl hij in buitenspelpositie stond. Na een minuut of vijf viel de openingstreffer alsnog, na een aanval die begon met een mooie pass van Daniël Leeuwestein op de goed de ruimte induikende Mathijs Wink. Wink bezorgde op zijn beurt de bal bij Ludo Derks, die heel rustig bleek en de bal diagonaal in de linkerhoek schoot. Of dat met nu wel of niet met buitenkant voet gebeurde zal wel altijd een mysterie blijven.

Na de vroege voorsprong werd Creil-Bant even wat slordig, het zal misschien de onwennigheid geweest zijn van het nieuwe centrale verdedigingsduo deze wedstrijd. Geen man overboord, want de gasten kwamen deze rommelige fase gauw te boven. Dat gebeurde toen na een kwartier spelen de ploeg twee goede aanvallen achterelkaar op de ietwat stroeve maar verder prima bespeelbare Urker grasmat legden. Mathijs Wink was dichtbij een treffer, maar deze bleef nog even uit. In de 18eminuut werd de Creil-Banter druk de Urk JO19-4 teveel, toen op het middenveld het spel uitstekend werd opengedraaid, de bal bij de opgekomen rechtsback Rick Wester werd bezorgd. Na een rush van enkele tientallen meters bezorgde Wester de bal bij Ruben Bouwman die de bal heerlijk de kruising inkrulde: een fraaie goal en een verdubbeling van de score: 0-2 voor Creil-Bant.

De bezoekers begonnen nu op stoom te komen. Niek Oijevaar draaide zijn tegenstanders hoorndol door ze met zijn dribbels tot in den treure te slim af te zijn. Dit verslag zou veel te lang worden als we ze allemaal aan het papier toevertrouwen, maar ergens halverwege de eerste helft had Oijevaar weer zo’n fabuleuze dribbel. Zoals wisselspeler Sam Veendrick het omschreef: “Daar was Niek weer met een dribbel waar je bang van wordt”.  Treffender had uw verslaggever het niet kunnen omschrijven.

Intussen werd de score ook omhoog getild. Na een ruim half uur spelen stak Rick Wester de hele rechterzijkant weer eens over, leverde een puike voorzet af die door Joost Beugels op waarde werd geschat. Beugels maakte het goede werk van zijn kompaan op de rechtsbackpositie af en zo keek Urk tegen een 0-3 achterstand aan. Een viertal minuten later deed ook de linksback van zich spreken, die na goed voorbereidend werk van Niek Oijevaar zijn linkervoet tegen de bal zette en vanaf een meter of 14 de Urker doelman kansloos liet. En zo hing de vlag er voor de Urkers met de rust in aantocht tamelijk hopeloos bij.

Het had bij rust al 0-5 kunnen staan, maar Daan Dirkmaat vergat een fraaie aanval, die liep via onder meer Jarno Slump en Joost Beugels, af te maken. Zijn poging miste net dat beetje overtuiging dat nodig was om de sluitpost van de Urkers te doen capituleren.

Een kijkje in de kleedkamer van de bezoekende ploeg leerde dat de spelers werd ingeprent vooral op dezelfde voet door te gaan en niet te gauw tevreden te zijn met de toch al ruime voorsprong. Dit bleek niet aan dovemansoren te zijn gericht,  want het was nog maar enkele minuten na de pauze toen Joost Beugels middels een splijtende pass de slim van zijn tegenstander losgekomen Ruben Bouwman een vrije doortocht richting Urker doel bezorgde. Bouwman raakte de bal niet geweldig, maar het was genoeg om de keeper het nakijken te bezorgen: 0-5 voor Creil-Bant.

Het moge duidelijk zijn dat het Creil-Bant was dat de lakens uitdeelde en de Urkers nauwelijks een poging tot een aanval toestond. Mathijs Wink was dichtbij een uitbreiding van de voorsprong, maar mikte na een goede loopactie de bal naast het doel. Ondertussen namen bij de  thuisploeg de frustraties toe. De net ingevallen Bryan Tuinte kreeg daar al gauw mee te maken, want in de 60eminuut kreeg hij een pittige charge te verwerken. Dit gebeurde echter wel op een hele fijn plek voor een vrije trap. Dat klusje bleek aan Joost Beugels wel besteed, want hij plaatste de vrije trap met de precisie van een driebander in de linkerhoek. De score was hiermee opgelopen naar 0-6. En de Urkers moesten vrezen met grote vreze, want de honger van Creil-Bant bleek nog lang niet gestild.

De bezoekende ploeg bleef het tempo hoog houden, hield het spel verzorgd maar permitteerde zich – en dat kon uiteraard ook prima met zo’n voorsprong – wel de nodige frivoliteiten. Het wachten was op nog enkele Creil-Banter treffers. Met nog een ruim kwartier op  de klok – Sam Veendrick was intussen in het veld gekomen – zorgde Joost Beugels voor de kers op de taart van zijn eigen optreden door vanaf 25 meter de bal vol overtuiging stijf in het rechterkruis te jagen. Een geweldig doelpunt, voor de aanvoerder betekende het zijn derde van de middag. Twee minuten later viel tot afgrijzen van de Urkers ook de achtste tegentreffer te noteren voor de gastheren, die voortkwam uit een sierlijke opening van Daniël Leeuwestein op Niek Oijevaar, die zich op de linkerflank handig had vrijgelopen. Oijevaar zorgde voor een mooie voorzet op maat bij de eerste paal, waar de lange Sam Veendrick opdook en resoluut de 0-8 binnen knikte.

Hiermee was de Creil-Banter koek nog niet op, er volgden nog een paar goede acties van Rick Wester aan de rechterkant, Sam Veendrick werd zowel een keer van rechts als van links in stelling gebracht – de ene kopbal werd gepakt door de keeper, de andere verdween rakelings over het doel – en een paar minuten voor tijd was het Mathijs Wink die voor de 0-9 tekende, na wat acrobatische hoogstandjes van Sam Veendrick in de buurt van het vijfmetergebied.

De wedstrijd eindigde nog bijna in de dubbele cijfers, toen fel doorjagen van Rick Wester en Sam Veendrick bijna wed beloond, maar dit lot bleef Urk JO19-4 bespaard. Er volgde nog een fikse aanslag op de enkel van Mathijs Wink, maar of hier van opzet sprake was is de vraag. De Urker verdediger riep verwonderd: “Raakte ik ‘m?”. Het viel gelukkig mee met de schade, Wink kon verder en niet veel later blies de dienstdoende arbiter voor het laatste fluitsignaal. Een klinkende 0-9 overwinning voor Creil-Bant JO19-1, dat de frustratie van de zeperd bij Flevo Boys JO19-2 van vorige week resoluut wegspeelde – helaas bekert het door die onnodige verliespartij niet verder. Complimenten voor veel spelers, maar de optredens Stef van der Wal en Rick Wester verdienen extra aandacht – beide spelers lieten een sterke indruk achter. En doelman Kai van Reem? Die hoefde eigenlijk niet eens zijn keeperstenue in de wastas te stoppen, want hij had gedurende de negentig minuten dat hij dienst had weinig te duchten.

Volgende week begint weliswaar de competitie, maar Creil-Bant JO19-1 is de eerste speelronde vrij. Toch rolt komende zaterdag de bal voor de spelers, want om 11.30 uur wordt er in Bant afgetrapt voor een vriendschappelijke ontmoeting met het sterke BAS JO19-1 uit Biddinghuizen. Een tegenstander die Creil-Bant zeker zal nopen tot een grotere inspanning dan tegen Urk JO19-4 nodig was.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren