• VV Creil-Bant is in 2021 ontstaan uit een fusie tussen de voetbalverenigingen SC Bant en SC Creil. De voetbalgeschiedenis in beide dorpen gaat terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. SC Bant werd opgericht op 22 juni 1953, een paar jaar later zag ook SC Creil het levenslicht – om precies te zijn op 30 november 1956.

  SC Bant speelde zijn wedstrijden in zwart-wit gestreepte shirts, in een zwarte broek en zwarte kousen, terwijl SC Creil in een geel shirt, een zwarte broek en zwart-gele kousen op het veld verscheen. De eerste aanzet tot het proces dat uiteindelijk tot de daadwerkelijke fusie tussen beide clubs leidde is een voorzichtige samenwerking in het seizoen 2014-2015, toen bij wijze van proef de B-junioren onder gezamenlijke vlag uitkwamen. Dit beviel zo goed dat al in de winterstop werd besloten per ingang van het daaropvolgende seizoen (2015-2016) een samenwerkingsverband aan te gaan die alle juniorenteams omvatte. De reden voor deze samenwerking was het streven van beide verenigingen om jeugdspelers in hun eigen leeftijdscategorie te laten voetballen.

  Het rekensommetje was gauw gemaakt: als er op de oude voet werd doorgegaan kon met de beste wil niet gegarandeerd worden dat er ieder seizoen voor iedere leeftijdscategorie een team op de been gekregen kon worden. Door de krachten te bundelen kon dit wel, en zo zag met ingang van het seizoen 2015-2016 de SJO Creil-Bant het levenslicht, waarbij SJO (Samenwerking Jeugdopleiding) staat voor een officieel door de KNVB erkende samenwerking. 

  Intussen werd er op bestuurlijk vlak ook steeds meer samen opgetrokken door SC Bant en SC Creil. Door de samenwerkingsconstructie bij de junioren vond dit in eerste instantie vooral plaats tussen de bestuursleden die voor die afdeling verantwoordelijk waren, maar gaandeweg werden de koppen steeds vaker bij elkaar gestoken. De samenwerking bij de juniorenteams bleek succesvol, de Bantenaren en Creilenaren die in die teams speelde konden goed met elkaar overweg en naarmate een aantal jaren vorderden kwam voor de eerste lichting die onder gezamenlijke vlag was komen te voetballen het moment in zicht dat de overstap naar de senioren gemaakt moest worden.

  Bij de seniorenafdelingen van beide dorpsverenigingen vormde het aantal spelers en de te vullen teams inmiddels ook een uitdaging. Een extra aspect daarbij was dat de spoeling om met een prestatiegericht eerste elftal in competitieverband goed voor de dag te komen steeds dunner werd. Omdat de samenwerking bij de junioren inmiddels al heel wat jaren gesmeerd liep en naar meer smaakte, werd besloten om per ingang van het seizoen 2019-2020 alle seniorenteams ook bij het samenwerkingsverband te betrekken. Samen kan er zoveel meer, daar was iedereen onderhand wel achter. Een jaar eerder, in het seizoen 2018-2019, was er al een eerste pilot geweest: een team bestaande uit de eerste lichting junioren (aangevuld met wat nieuwelingen) die aan de overstap naar de senioren toe was verenigde zich en vormde een gezamenlijk seniorenteam.

  Hoewel de samenwerking bij de senioren de eerste twee jaar dwars werd gezeten door het coronavirus en daardoor competities vroegtijdig werden beëindigd, was het voor bestuur al gauw duidelijk dat het van het innige samenwerkingsverband tot een fusie moest komen. Om dit traject met succes te doorlopen werd er een werkgroep in het leven geroepen. Gedurende een tijdspad van zo’n beetje anderhalf jaar kreeg de fusie achter de schermen vorm, waarna vervolgens de leden van SC Bant en SC Creil hun stem over het fusieplan mochten uitbrengen. Tot grote blijdschap van beide besturen – die in de praktijk inmiddels al een tijdje als gezamenlijk bestuur opereerden – en vele andere betrokkenen gaven de leden met een overweldigende meerderheid groen licht voor de fusie.

  Zodoende komen alle voetbalteams in onze beide dorpen sinds het seizoen 2021-2022 uit voor VV Creil-Bant, in een tenue dat al tijdens de samenwerking van de juniorenteams was ontworpen (een zwart shirt met over het midden een verticale gele baan die aan weerskanten wordt geflankeerd door twee witte banen – welke gezamenlijk dezelfde breedte hebben als de gele baan – in combinatie met een zwarte broek en zwarte kousen) en met een nieuw logo. Bij de pupillen voetballen de spelers nog in hun eigen dorp, maar daarna is het zoals iedereen ondertussen al helemaal gewend was Bantenaren en Creilenaren (en ook steeds meer spelers van buitenaf) door elkaar heen. Met het realiseren van de fusie en dus de oprichting van de nieuwe voetbalclub VV Creil-Bant is de toekomst van het voetbal in onze beide polderdorpen voor de lange termijn gewaarborgd.

  Lees de volgende artikelen voor meer informatie:

  Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op

  Fusie Bant - Creil: ‘Jeugd gaf de doorslag’