Foto: Wind spelbreker op Sint Jansklooster kunstgrasch

Wind spelbreker op Sint Jansklooster kunstgrasch

Als het 20 graden is hou je geen Elfstedentocht, voor een geslaagde zonvakantie moet je niet op Spitsbergen zijn en een collectie Rembrandts stel je niet ten toon in de open lucht. Om het bij voetbal te houden even een vraag over uw spelregelkennis: wat voor weer is het als een doeltrap door de harde wind over de eigen achterlijn waait? Het juiste antwoord volgt aan het einde van dit verslag.

Sint Jansklooster is een pittoresk dorp, gelegen in de Kop van Overijssel, dat grenst aan het idyllische moeras- en merengebied De Wieden. In 1399 stichtte de blinde monnik Johannes van Ommen er een klooster: het Sint Jansklooster. In de eeuwen die volgden ontstond het karakteristieke landschap van De Wieden, dat tot stand kwam door de ontginning van de veengronden. De introductie van de baggerbeugel in 1530 speelde hier een belangrijke rol in, dit gereedschap zorgde ervoor dat ook het laagveen nabij Sint Jansklooster kon worden ontgonnen. Dit is vermoedelijk ook de tijd dat het kunstgrasch aan de rand van het dorp werd aangelegd, de locatie waar thans de plaatselijke voetbalvereniging haar kunsten tracht te vertonen.

Van die kunsten kwam op het zeer winderige kunstgraschveld weinig terecht. Het team in kwestie was VHK JO19-1, of om meer precies te zijn VHK/SVBS’77 JO19-1, dat het opnam tegen Creil-Bant JO19-1. Als trouw lezer verwacht u waarschijnlijk een gedetailleerd en soms wellicht ietwat omslachtig wedstrijdverslag, maar uw verslaggever heeft door de stormachtige omstandigheden niet heel veel aan zijn aantekeningenschrift kunnen toevertrouwen. Laten we toch maar een poging doen om de wedstrijd te reconstrueren. In de eerste helft was het louter Creil-Bant JO19-1 dat de klok sloeg. Het was eenrichtingsverkeer, maar met windkracht 7 bleek dit overwicht moeilijk te vertalen in cijfers. Een voorsprong zat er niet in, terwijl de ploeg er alle recht op had. Niet omdat het groots voetbalde, integendeel, maar wel omdat het in alle opzichten de bovenliggende partij was. Maar hoe kom je tot grote kansen als de wind telkens speelt met de bal? Over die vraag brak Creil-Bant JO19-1 zich in de eerste helft het hoofd. Twee, of misschien wel drie of vier handen vol afstandsschoten later, de wedstrijd bevond zich inmiddels in de 43e minuut, had Creil-Bant de code gekraakt: vlot combinatiespel, waarbij de bal over de grond van speler tot speler gaat, bleek het recept te zijn. Het schot van Mathijs Wink dat het eindproduct van deze zeer fraaie aanval was ging voorlangs, maar het gaf de leiding een mooi aanknopingspunt voor het praatje in de rust.

In de tweede helft moest Creil-Bant verder zonder centrale middenvelder Joost Beugels, Tom Scholtens nam zijn plaats in. Frank Bosma werd in de ploeg gebracht, hij nam de plek centraal achterin (waar Scholtens in de eerste helft speelde) in. De wisselingen zorgden voor wat onwennigheid in de beginfase van het tweede deel van de wedstrijd. Tot ieders verrassing was VHK/SVBS JO19-1 er als de kippen bij, werd de bal op het middenveld ontfutseld en maakte de thuisploeg er uit de aanval die volgde er 1-0 van. Volledig tegen de verhoudingen in, maar de blauw-witte formatie nam wel de leiding en dat was in deze moeilijke weersomstandigheden heel wat waard. Creil-Bant moest nu alle zeilen bijzetten. Het niveau dat vorige week werd gehaald in de oefenwedstrijd tegen Oldeholtpade JO19-1 bleek met de striemende wind onmogelijk te evenaren. Het weer was de grootste vriend van een niet voetballende ploeg, en dat waren de gastheren. Het bleef grotendeels eenrichtingsverkeer, Creil-Bant probeerde zo goed en zo kwaad als dat ging het spel te maken. Dat werd beter uitgevoerd dan voor de rust, waardoor er toch geregeld goede aanvallen en uitgespeelde kansen op de platgelopen kunstplaggen werden gelegd. Daarbij had Creil-Bant behalve de wind wel af te rekenen met nog een sta-in-de-weg: doelman Lars Naberman.

Het had wat voeten in de aarde, maar een kwartier voor tijd kwam Creil-Bant JO19-1 dan toch tot scoren. Uit een bekeken voorzet van Ferran van Meer kopte Jarno Slump knap binnen. Een meer dan terechte gelijkmaker, maar logischerwijs wilde Creil-Bant meer. De duimschroeven werden aangedraaid, VHK/SVBS JO19-1 moest verder in de achteruit, ondanks de vlagerige wind schudde de polderploeg toch nog een aantal goede aanvallen uit de mouw, maar het bleek niet genoeg om Sint Jansklooster met drie punten te verlaten.

Onder normale omstandigheden had Creil-Bant JO19-1 zeer waarschijnlijk wel raad geweten met deze tegenstander, maar de weersvoorspelling van Piet Paulusma klopte als een bus en hielp alleen de ploeg uit de mooie Kop van Overijssel. Om de vraag uit het intro van dit verslag – mooie cliffhanger, of niet, beste lezer? – te beantwoorden: Wat voor weer is het als de bal vanuit een doeltrap door de harde wind rechtstreeks over de eigen achterlijn vliegt? Precies, geen weer om te voetballen! Daar is geen speld tussen te krijgen. Het was wijzer geweest om de wedstrijd naar een latere datum te verplaatsen. Creil-Bant JO19-1 keerde weliswaar niet helemaal met lege handen huiswaarts, maar de stemming was toch wat katerig.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren