Foto: Kater Creil-Bant JO19-1 na late nederlaag tegen Urk JO19-2

Kater Creil-Bant JO19-1 na late nederlaag tegen Urk JO19-2

Zuur. Dat is in één woord de omschrijving van het gevoel dat Creil-Bant JO19-1 zaterdagmiddag aan de ontmoeting met Urk JO19-2 overhield. Het team van trainer Filip Monster en leider Wim van Wegen was net van het veld gestapt met een 1-2 nederlaag tegen de Urkers, en de teleurstelling was van de gezichten af te lezen. Het zure zat ‘m vooral in het late tijdstip van de winnende treffer, terwijl een gelijkspel meer recht aan de onderlinge krachtsverhoudingen had gedaan.

Rond de klok van 12.15 uur werd de bal op het nogal zanderige hoofdveld – de gemeente had het veld nogal enthousiast van een royale vracht zand voorzien – in Bant aan het rollen gebracht. Ondanks het feit dat er in de wedstrijdbespreking op gehamerd was om net zo uit de startblokken te komen als in de winstpartij tegen Steenwijkerwold van een week eerder, liet Creil-Bant JO19-1 zich in de beginfase de kaas van het brood eten door de Urker leeftijdsgenoten. Dit vertaalde zich al na een viertal minuten in een Urker voorsprong, toen er bij de eerste de beste aanval van de bezoekers niet kordaat werd ingegrepen door de thuisploeg: een snelle voorsprong voor de gasten – 0-1.

De tien minuten die op de vroege openingstreffer volgden waren ook voor Urk. Doelman  Kristian van der Beek moest een keer zijn ploeg van verdere schade behoeden, en ook bij een Urker uitbraak over links kwam Creil-Bant met de schrik vrij. In verdedigend opzicht moest de ploeg er meer bovenop zitten. Het duurde alleen even voordat de zwart-geel-witten dat in de praktijk brachten. Na een kwartier spelen slaagde de thuisploeg erin de wedstrijd meer in evenwicht te brengen. De ploeg liet zich niet langer het zand in de ogen strooien door de Urkers en nam zelf het heft in handen. De Creil-Banter elf kwamen er een aantal goed combinerend uit, waarbij vooral de snelheid van de aanvallen tot de verbeelding spraken. Dit bracht een aantal grote kansen met zich mee. Zo was Ludo Derks dichtbij de gelijkmaker, toen hij rechtstreeks op de doelman van de Urkers kwam afgelopen. Hij nam de bal echter iets te gehaast op de pantoffel, een mooie poging maar helaas voor Creil-Bant ontbrak de precisie. Enkele minuten later volgden er twee grote kansen achter elkaar. Ludo Derks werd na een ragfijne pass vanaf het middenveld de diepte in gestuurd, de verdediging van de bezoekers stond finaal op het verkeerde been. Derks had wellicht beter voor de verre hoek kunnen kiezen, nu wist de prima keepende Urker doelman zijn schot te pareren. Meteen daarna bracht Ludo Derks de bal vanaf rechts in, waar Jarno Slump ondanks de afmetingen van diens kicksen eigenlijk net niet helemaal lekker bij de bal kon, hij wist ‘m nog net te raken en zag vervolgens de paal de gelijkmaker in de weg staan. Na circa een halfuur spelen was het Stef van der Wal die een inzet vanuit een hoekschop van captain Joost Beugels voor de lijn gekeerd zag worden door een Urker verdediger.

Sterke fase

In deze fase, die voortduurde tot de rust was Creil-Bant JO19-1 de bovenliggende partij. Inmiddels was Ferran van Meer in de ploeg gebracht, en moest Ludo Derks noodgedwongen naar de rechtsbackpositie verhuizen. Zo zou Creil-Bant de rest van de wedstrijd met de gebroeders Derks als links- (Symen) en rechtsback spelen, die hun taken beiden uitstekend uitvoerden. In de laatste vijf minuten van de eerste helft had Creil-Bant minimaal op gelijke hoogte moeten komen. Dit had onder meer gekund uit een uitstekende aanval, opgezet vanaf de rechterkant met onder meer Ferran van Meer, Sam Veendrick, wederom Van Meer die een goede loopactie van Mathijs Wink op waarde schatte en hem via een bekeken passje wegstuurde, Wink bezorgde vervolgens de bal bij Jarno Slump die hem teruglegde op Joost Beugels die deze fraaie aanval besloot met een goed geplaatst schot dat nét het laatste beetje kracht miste. Even later kwam Mathijs Wink zelf op de Urker doelman afgelopen, een dot van een kans maar Wink bleek niet koelbloedig en schoot te gehaast waardoor Urk JO19-2 ermee weg kwam. Ook Ferran van Meer was vlak voor rust nog dichtbij een doelpunt, aan zijn schot mankeerde weinig en de aanval die eraan vooraf ging mocht er ook zijn!

Opgestroopte mouwen

In de rust werd de spelers van Creil-Bant JO19-1 opgedragen de mouwen nog iets verder op te stropen, er moest, zoals dat heet, nog een tandje bij.  Het spel was goed, maar nog iets meer strijd zou weleens het benodigde ingrediënt kunnen zijn. Het overwicht moest worden omgezet in doelpunten, de ploeg mocht zichzelf best belonen voor het vertoonde spel dat – op het eerste kwartier na – de toeschouwers werd voorgeschoteld. Die opdracht bleek niet aan dovemansoren gericht, want de wedstrijd was nog maar net hervat of Creil-Bant had de gewenste gelijkmaker al te pakken. Via een geweldige pass van Niek Oijevaar werd Ferran van Meer in staat gesteld om vanaf eigen helft te vertrekken, waarbij hem een vrije doortocht richting doel werd geboden. Toen keeper en aanvaller elkaar ontmoetten hield Van Meer even in, waardoor eerstgenoemde op het verkeerde been werd gezet en laatstgenoemde de bal – een tikje nonchalant – binnen kon schuiven: 1-1, de thuisploeg terug in de wedstrijd en dat was meer dan verdiend.

In het kwartier dat op de gelijkmaker volgde had Creil-Bant zodanig de overhand dat het zichzelf op voorsprong had moeten zetten. De Urkers hadden het knap lastig met de Creil-Banter dadendrang. Een schot van Ferran van Meer, na goed werk van de even na rechts uitgeweken Sam Veendrick, ging net over het doel, en zo viel er nog een aantal behoorlijke kansen te noteren. Er waren, net zoals in het tweede deel van de eerste helft, aanvallen bij die vaak over meerdere schijven liepen en die een lust voor het oog waren om te zien. Eentje pikken we eruit: Mathijs Wink verlegde het spel naar de linkerkant van het veld, Niek Oijevaar had na een hem kenmerkende actie over de flank een prima voorzet in huis die Sam Veendrick als een ware Zlatan Ibrahimović wilde binnen volleyen. Zlasams poging was zeker niet onverdienstelijk, al miste het net dat beetje venijn om de Urker keeper te verrassen. In deze fase een flink veldoverwicht en de nodige kansen, maar daar bleef het bij. Creil-Bant had een hoop energie in de wedstrijd gepompt, maar dat leek  de ploeg in het laatste kwartier van dit treffen tussen twee aan elkaar gewaagde teams op te breken. De krachten waren aan het wegvloeien, een aantal spelers zat er doorheen en Urk JO19-2 kreeg in de smiezen dat er misschien toch nog wat te halen viel in Bant.

Rekening gepresenteerd

Met hangen en wurgen sleepte Creil-Bant zich door de slotfase heen, waarin met name Stef van der Wal zijn ploeg enkele keren op de been hield door sterk verdedigend werk. Er ontstond nu wel veel ruimte voor de gastheren, tussen de Urker aanvallen door kwam Creil-Bant nog aan twee grote mogelijkheden toe. Niek Oijevaar bezorgde de bal bij de ingevallen Duncan Sárkány, die de bal panklaar legde voor spits Jarno Slump die uithaalde maar zijn poging nog nét voldoende geschampt zag worden door een Urker been waardoor de bal rakelings naast het doel verdween. Uit een hoekschop werd een kopbal van diezelfde Slump verlengt door het hoofd van Stef van der Wal, maar de bal draaide net over de lat heen. Uit de Urker aanval die hierop volgde kreeg Creil-Bant de pijnlijke rekening gepresenteerd voor de slordige wijze waarop het deze middag met de karrenvracht kansen was omgesprongen. Met kunst- en vliegwerk (en dankzij de lat) werden de eerste doelpogingen uit deze aanval nog onschadelijk gemaakt, maar uiteindelijk kraakte Creil-Bant en vloog de derde poging wel tussen de palen: 1-2 voor Urk JO19-2. Hiermee kreeg het thuisspelende team de rekening gepresenteerd voor die immer geldende voetbalwet (iets over missen van kansen). Een dreun voor Creil-Bant JO19-1, zeker omdat er nog maar enkele minuten op de klok stonden. De thuisploeg probeerde het nog wel, kreeg nog een vrije trap op een mooie positie, maar schutter Joost Beugels zag zijn poging worden overgetikt door de Urker doelman. De gasten moesten het in de uiterste slotfase nog even met tien man doen, toen een stevige charge op Niek Oijevaar een gele kaart opleverde en dus een tijdstraf van tien minuten. Helaas voor Creil-Bant bleek de tijd die nog resteerde te kort om van het numerieke overtal te profiteren. En zo eindigde deze boeiende tweestrijd in een overwinning voor Urk JO19-2. En dat leverde de thuisploeg een zure nasmaak op. Een gelijkspel zou zeker terecht zijn geweest, en gezien het grote aantal onbenut gelaten kansen had Creil-Bant JO19-1 deze middag eigenlijk gewoon als winnaar van het veld moeten stappen.

Komende zaterdag is Creil-Bant JO19-1 vrij, 30 november wacht op Sportpark de Akkers de interessante polderderby tegen SVM JO19-1. Eens kijken of er dan wel weer drie punten gepakt gaan worden. Zuur of niet, de vorm waarin de Creil-Banter A-junioren verkeren is goed – een wereld van verschil met een aantal weken geleden, toen het spel maar al te vaak verzandde in goede bedoelingen en de ploeg met veel minder vertrouwen speelde dan nu. De derby tegen de Marknessenaren zal ongetwijfeld weer een boeiend schouwspel voor de toeschouwers opleveren!

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren