Foto: Jubbega JO19-1 troeft Creil-Bant JO19-1 af

Jubbega JO19-1 troeft Creil-Bant JO19-1 af

Na de reusachtige overwinning in de eerste competitiewedstrijd vorige week – toen de ploeg van trainers Filip Monster en Hugo Beugels met twee vingers in de neus won van Oudehaske – stond er deze zaterdag een tegenstander van een heel ander kaliber op het menu: Jubbega JO19-1. In de wedstrijdbespreking werd de spelers al voorgespiegeld dat het met vergelijkbaar spel als vorige week een erg lastige middag tegemoet zou zien.

In de openingsfase van de wedstrijd – onder leiding van de uitstekend fluitende KNVB-scheidsrechter Bons, al dachten ze daar bij de thuisvereniging anders over – leek er tegen dit Jubbega wel wat te halen voor Creil-Bant. Weliswaar deelde de thuisploeg wat speldenprikjes uit, en moest Daniël Leeuwestein de bal een keer vlak voor de lijn weghalen, maar over het algemeen was er in deze fase weinig aan de hand voor de gasten. Sterker nog, na twaalf minuten gespeeld te hebben kwam de ploeg zelfs op voorsprong. Een goede lange trap van keeper Kristian van der Beek belandde bij Jarno Slump, die de bal goed controleerde en meegaf aan de vrijgelopen Sam Veendrick. Deze trok naar binnen en schoof de bal gedecideerd in de rechterhoek: 0-1, mooie goal. In de fase die hierop volgde had Creil-Bant de slag móeten slaan. Het had op dat moment – gedurende zo’n twintig minuten – de overhand en dit resulteerde in een aantal goede mogelijkheden. Er was onder meer een prima opgezette aanval over links die liep via Daniël Leeuwestein, Nouk van der Wal en Sam Veendrick – laatstgenoemde gaf voor op Maarten Versluis (goede loopactie) maar de getalenteerde Jubbega-doelman zat er nog net tussen.

 

Als Creil-Bant in deze fase iets had opgeschakeld in tempo, en als het wat gevarieerder had gevoetbald – door sneller te kantelen bijvoorbeeld – had het Jubbega in dit stadium van de wedstrijd serieus pijn kunnen doen. De grootste kans was nog voor Tom Scholtens, die na een eerdere hoekschop nog voorin geposteerd stond. De opbouw van achteruit bij Jubbega werd hierop in de wielen gereden door een puike onderschepping van Daan Dirkmaat, die de bal vervolgens bij Scholtens bezorgde. Een joekel van een kans! Een minuut later lag de bal er aan de andere kant van het veld in: een uitbraak via de rechterflank, waarop de verdediging er niet in slaagde dit gevaar onschadelijk te maken. En zo stond het na exact een halfuur spelen niet 2-0 maar 1-1. Hiermee kregen de bezoekers een flinke tik te verwerken. In het kwartiertje dat op de gelijkmaker volgde was Creil-Bant behoorlijk van de leg en zag het er organisatorisch niet best uit. Doelman Kristian van der Beek sleepte zijn team er doorheen met een paar fraaie reddingen. De laatste kans voor rust was echter voor Creil-Bant: Daan Dirkmaat kwam oog in oog te staan met de sluitpost van Jubbega, maar deze wist zijn poging knap te keren.

Het was duidelijk: Creil-Bant JO19-1 moest in de tweede helft aanmerkelijk beter voor de dag komen als het met een acceptabel resultaat huiswaarts wilde keren. Waar het bij Creil-Bant ten opzichte van de Friezen aan tekortschoot was de échte wil om er vol voor te gaan. Dit resulteerde in statistieken van onderlinge duels die overduidelijk in het voordeel van Jubbega waren. Mouwen opstropen en ervoor knokken, dat was wat je in Jubbega kon verwachten, maar daar zul je als bezoekende ploeg wel wat tegenover moeten zetten.

In de tweede helft werd het niveau bij Creil-Banter zijde er niet beter op. Aan het opzetten van fatsoenlijke aanvallen kwam de polderploeg amper meer toe. Jubbega JO19-1 trok het initiatief naar zich toe, dit uitte zich eerst nog in een gevaarlijk schot van behoorlijke afstand dat gekeerd werd door keeper Van der Beek, maar even later viel de bijna onvermijdelijke 2-1 alsnog. De bal werd niet goed uitverdedigd waardoor deze pardoes voor de voeten van een tegenstander viel, die er vervolgens wel raad mee wist. Een slordig weggegeven tegentreffer die derhalve volkomen onnodig was. Creil-Bant JO19-1 kwam er totaal niet aan te pas, het spel dat de zwart-geel-witten in de tweede helft op de niet al te beste grasmat van veld 2 legden was als los zand. Daarbij moet wel gezegd worden dat Jubbega gewoon een behoorlijk goede ploeg heeft met een ijzersterk middenveld, dat de motor van het team vormde.

Bij Creil-Bant ontbrak het aan overtuiging, en de moed zakte veel spelers helemaal in de schoenen toen twintig minuten voor tijd Jubbega op 3-1 kwam. De Creil-Bant-verdediging werd bij deze treffer het bos ingestuurd. Met deze stand leek de wedstrijd naar het einde te koersen. Bij Jubbega was de grootste aanvalsdrift wel voorbij, de ploeg koesterde de voorsprong en de bezoekers werden het initiatief gegund. Daar werd echter weinig mee gedaan, de ploeg wist in aanvallend opzicht bar weinig te creëren. Dat het in de laatste vijf minuten toch nog 4-1 en 5-1 werd is voor de statistieken. Niet leuk, maar de gifbeker moest kennelijk leeg. Opmerkelijk was dat in die slotfase Jubbega (de overwinning was in feite al lang en breed binnen) zich nog van zijn slechte kant liet zien met een aantal ronduit gemene overtredingen en toeschouwers die zich in taalkundig opzicht ook niet onbetuigd lieten.

Hoe dan ook, Creil-Bant JO19-1 kreeg deze zaterdag een harde les om zijn oren, waaruit het lering zal moeten trekken. Voor de technische staf leverde de krachtmeting met Jubbega het nodige huiswerk op. Positief was wel dat Remco Hooijman weer inzetbaar is en een uitstekende invalbeurt kende. Komende zaterdag wacht in eigen huis de polderderby tegen Tollebeek, de week erop staat er een uitwedstrijd tegen VIDOSA op het programma. De missie voor de spelers en voor trainers Filip Monster en Hugo Beugels lijkt duidelijk: met nieuwe motivatie toewerken naar deze wedstrijden en tweemaal drie punten pakken. De ploeg herbergt voldoende talent om dit voor elkaar te krijgen!

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren