Foto: Creil-Bant JO19-1 vergeet te winnen in Luttelgeest

Creil-Bant JO19-1 vergeet te winnen in Luttelgeest

Op de laatste zaterdag van maart, in het paasweekeinde, wachtte voor Creil-Bant JO19-1 de traditioneel lastige ontmoeting met Tonego JO19-1. Plaats van handeling was Luttelgeest, en de technische staf had een tactische aanpassing bedacht om Tonego een lastige middag te bezorgen. De pijnlijke thuisnederlaag op de slotdag van de najaarscompetitie stond een ieder immers nog scherp het in het geheugen gegrift.

Om het de bepalende spelers van Tonego zo moeilijk mogelijk te maken speelde Creil-Bant JO19-1 in een 4-2-3-1 systeem. Han Holstein en Niels Scholtens vormden met z’n tweeën een blok vlak voor de verdediging, waarbij een van de twee in balbezit automatisch als spelmaker fungeerde. Voor Eddy Groenhof en Mick de Boer, die voor gevaar moesten zorgen vanaf de linker- en de rechterflank, was het even wennen, maar gaandeweg de eerste helft ging dat steeds beter. Feit was dat de aanpak werkte, want afgezien van een dot van een kans na ruim tien minuten spelen hield Creil-Bant de Luttelgeestenaren op afstand van het zestienmetergebied. Die ene grote kans werd overigens gepareerd door een uitstekende ingreep van doelman Kristian van der Beek, die wegens blessures van beide JO19-keepers vanuit de JO17 was doorgeschoven.

Bovenliggende partij

Na het eerste kwartier kwam Creil-Bant ook in aanvallend opzicht beter in het spel. Het eerste wapenfeit was een schot van Mick de Boer dat naast het doel belandde, enkele minuten later waren er twee grote kansen achter elkaar. Han Holstein had meedogenlozer moeten zijn door de trekker over te halen, dan had hij zijn ploeg waarschijnlijk op voorsprong gezet. Uit diezelfde aanval kopte Niels Scholtens uiteindelijk naast. Creil-Bant profiteerde van de ruimte die het kreeg bij hun uitbraken. Jaimy Vermaire probeerde het van ruim 20 meter, een poging waarop de keeper slechts met veel moeite een antwoord op had. Spits Tieme Kramer ontfutselde een aantal keer goed de bal bij de tegenstander, en was een keer heel dicht bij een treffer. Oog in oog met de Tonego-doelman zag hij zijn poging echter stranden.

Een moment dat zeker benoemd moet worden is de werkelijk formidabele actie van Eddy Groenhof, toen hij met een technisch hoogstandje twee spelers van Tonego volledig het bos in stuurde. De acties van Groenhof zijn meestal nog functioneel ook, deze keer vervolgde hij met een rush over links met daaropvolgend een voorzet op maat voor Mick de Boer die zijn inzet voor het doel langs zag gaan.

Creil-Bant verdiende een doelpunt, of eigenlijk wel twee, en had voor de rust de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken. Vervelend was wel dat de ploeg enkele minuten voor rust een penalty werd onthouden, toen Tieme Kramer duidelijk op onreglementaire wijze naar de grond werd gewerkt. Vlak nadat moment had diezelfde Kramer nog een schot van afstand in huis dat maar net naast het doel eindigde. Ondanks het veldoverwicht van de gasten gingen beide ploegen met een 0-0 stand richting de kleedmaker. Creil-Bant was de eerste 45 minuten dan wel duidelijk de bovenliggende partij geweest, in het voetbal draait het nog altijd om het maken van doelpunten.

In de tweede helft startte Creil-Bant met hetzelfde spel dat het voor de pauze had laten zien. Met Daan Nijboer en Silvan Wisse als verse krachten zette de ploeg de lijn voort, hield het Tonego op afstand en kwam het er een aantal keren gevaarlijk uit. Die snelle aanvallen, waarbij de bal vaak via enkele balcontacten aan de andere kant van het veld te vinden was, hadden vaker moeten leiden tot doelpogingen. Tot een schot kwam het wel bij een aanval via Mick de Boer (inclusief panna) en Tieme Kramer, met als eindstation Niels Scholtens. Ook een fraaie aanval met Niels Scholtens en Daan Nijboer in de hoofdrol had meer verdiend. Langs de kant klonk ook al de roep om eens wat vaker en overtuigender op het Luttelgeester doel te vuren.

Kantelpunt

Als je de betere partij bent en de wedstrijd naar je toe weet te trekken, moet je dit natuurlijk nog wel even weten te verzilveren in de vorm van doelpunten. En als je ‘m zelf niet maakt, dan gaat die aloude voetbalwedstrijd gelden… hier had Tonego echter wel hulp bij nodig, en die kwam er toen na 65 minuten Creil-Bant noodgedwongen met tien man verder moest. Over het hoe en waarom zullen we het in dit verslag verder maar niet hebben, maar feit is wel dat de ploeg hierdoor zwaar werd gedupeerd. Hiermee kon ook het tactische plan, dat tot dan toe goed werd uitgevoerd, de prullenbak in. Een moeilijk fase brak aan voor Creil-Bant, en binnen enkele minuten wist Tonego te profiteren van het Luttelgeester overtal door vanuit een hoekschop de boel achter keeper Van der Beek te werken.

Een klap voor Creil-Bant, maar een minuut later was de gelijkmaker een feit. Een poging van afstand van Jaimy Vermaire werd door een Tonego-verdediger in eigen doel gewerkt: 1-1. Een heel lelijk doelpunt, maar het voelde wel als gerechtigheid. Met tien man was het voor Creil-Bant nu overleven. Op het middenveld was een gat geslagen, zeker toen ook bij Han Holstein de batterij leeg bleek te zijn en hij naar de kant moest worden gehaald. Tonego kreeg nu veel meer ruimte, ook omdat bij Creil-Bant de drang bestond om aanvallend toch nog wat te laten zien. Op een grote kans na, toen een Tonego-aanvaller in kansrijke positie over de bal maaide, hield het de tegenstander uit de buurt van het vijandige doel. Mede doordat Timo Timmermans en zeker ook Frank Bosma hun rol als centrumverdedigers met verve uitvoerden. Tonego moest het dan ook voornamelijk van afstandsschoten hebben, waarvan er eentje wel de lat en eentje de buitenkant van de paal raakten.

De wedstrijd leek op een 1-1 gelijkspel uit te draaien, iets waarmee de leiding van Creil-Bant zich al had verzoend. Dat zou, zeker gezien de omstandigheden, in elk geval een resultaat zijn waar je nog mee thuis kunt komen. De teleurstelling was dan ook groot toen in de extra tijd – de negentig minuten waren al voorbij – een mislukte voorzet van Tonego in het Creil-Banter doel belandde, en dus de 2-1 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord verscheen. Dit bleek tevens de einduitslag. Lullig voor doelman Kristian van der Beek, die verder een prima wedstrijd keepte!

Complimenten

In de bestuurskamer van Tonego na afloop complimenten voor het spel van Creil-Bant, waar volgens de dienstdoende bestuurder duidelijk een idee achter zat. En de ploeg maakte op grond van een groot deel van de wedstrijd aanspraak op minstens een gelijkspel maar misschien gewoon een overwinning. Dat was mooi om te horen, maar Creil-Bant JO19 heeft er verder weinig aan.

Slechts een puntje uit de laatste drie wedstrijden, waarin de ploeg eigenlijk maar een helft (De Blesse/Oldemarkt JO19-1 uit) slecht speelde. Het is duidelijk dat Creil-Bant de komende wedstrijden zichzelf beter moet belonen. Complimenten zoals in Nagele of in Luttelgeest zijn leuk, maar je schiet er verdraaid weinig mee op. Op basis van de capaciteiten die het team in zich heeft is er geen reden tot paniek, maar zouden er de komende weken de nodige wedstrijden in winst omgezet moeten kunnen worden. Te beginnen komende zaterdag, als Olde Veste JO19-2 op bezoek komt. Aftrap 12.00 uur in Bant.

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren