Foto: Terugblik najaarscompetitie Creil-Bant JO19-1

Terugblik najaarscompetitie Creil-Bant JO19-1

December is nog maar amper aangebroken, Sinterklaas moet zijn verjaardag nog vieren, maar voor Creil-Bant JO19-1 zit de najaarscompetitie er alweer op en is de winterstop aanstaande. Een mooie gelegenheid om even terug te blikken op hoe het de ploeg verging tijdens de eerste helft van de voetbaljaargang 2018-2019. Mooie momenten waarop de A-junioren uit de twee polderdorpen geregeld blijk gaven van voldoende voetbalinhoud, goede wedstrijden waarin er als een hecht team werd geopereerd, maar ook mindere wedstrijden waarin het gewenste verzorgde spel niet uit de verf kwam.

Voorafgaand aan het seizoen was het de vraag hoe het Creil-Bant JO19-1 zou vergaan nu het een treetje hoger uitkwam en zijn opwachting in de eerste klasse maakte. Die vraag kan meteen wel worden beantwoord. Er zat eigenlijk geen wedstrijd tussen waarin de ploeg niet met de tegenstander kon meekomen en deze écht een maatje te groot was. In dat opzicht is de najaarscompetitie geslaagd te noemen. In slechts twee van de verloren wedstrijden was het verschil meer dan één doelpunt. Hieruit kun je de conclusie trekken dat de overstap naar een hoger niveau een realistische stap is geweest. Iedere wedstrijd betekende een nieuwe graadmeter, vol leermomenten en nieuwe ervaringen.

Laten we er nog wat meer statistieken bij pakken. Creil-Bant incasseerde weinig tegentreffers. In vier wedstrijden kreeg het team twee doelpunten of meer om de oren, maar in de meeste confrontaties hield het de schade beperkt tot één treffer of kreeg het zelfs helemaal geen tegendoelpunt. Mooie cijfers voor de verdediging! (en dat is dus inclusief doelman). Dan het aanvallende gedeelte. De ploeg scoorde 17 keer in 9 competitiewedstrijden, en als we duel met Ruinerwold – dat zich later in de competitie terugtrok – ook meerekenen 23 keer (in 10 duels). Er moet worden geconstateerd, zeker als je de wedstrijden stuk voor stuk analyseert, dat er te weinig gescoord wordt. Dit heeft Creil-Bant zeker de nodige punten gekost. Een hogere positie op de ranglijst had als je het met deze blik bekijkt beslist tot de mogelijkheden behoord.

Slechte wedstrijden zaten er zeker tussen. Zowel het bezoek aan Vollenhove (VENO JO19-1) en Steenwijkerwold (tegen de plaatselijke JO19-1) was niet om over naar huis te schrijven. En vaak is Creil-Bant JO19-1 nog te grillig, wat zich meerdere keren vertaalde in een goede helft eerste helft en een veel mindere tweede, of andersom. Tot de betere optredens behoren de wedstrijden tegen Dwingeloo (lange tijd een 1-0 voorsprong maar in de slotfase toch nog met 1-2 onderuit), tegen DESZ (ondanks de 1-4 nederlaag kon Creil-Bant lang meekomen) en Urk JO19-2 (0-6 winst). Bij die laatste was het met name het overtuigende spel in de tweede helft dat tot de verbeelding sprak.

De afsluitende twee wedstrijden gingen vervolgens echter allebei met 1-0 verloren. In beide duels liet de ploeg het vooral op voetbaltechnisch gebied afweten, terwijl dat juist de kracht van deze formatie zou moeten zijn. De belangrijkste opdracht voor de trainers en leiders van Creil-Bant JO19-1 is om dat gedeelte weer leidend te laten zijn. Hier zal tijdens de voorbereiding op de voorjaarscompetitie de nadruk op moeten liggen. Meer combinaties, beter positiespel, en – maar dat ligt eigenlijk in het verlengde ervan – meer uitgespeelde aanvallen die leiden tot meer doelpunten.

Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van het team (die is jong, mede doordat diverse spelers officieel nog maar tweedejaars B-junioren zijn), het aantal (bepalende) spelers dat tijdens de eerste seizoenshelft met blessures kampte en de stappen die er op voetbaltechnisch vlak nog te zetten zijn is er alle reden om positief naar de twee seizoenshelft te kijken. Alle ingrediënten zijn in huis voor een stijgende lijn en een sterker optreden van de Creil-Banter A-junioren in de voorjaarscompetitie, met beter voetbal in combinatie met meer punten. Het was een leerzaam eerste halfjaar, niet alleen voor de spelers maar zéker ook voor de begeleiders en trainers van het team. De winterstop zal worden gebruikt om die leermomenten om te zetten naar verbeterpunten. Hierbij zullen ook de spelers worden betrokken, want werken aan beter spel en de juiste tactiek doe je met elkaar!

 

 

Onze website sponsoren