Foto: Creil-Bant JO19-1 in het seizoen 2016-2017: een terugblik

Creil-Bant JO19-1 in het seizoen 2016-2017: een terugblik

Voor het team van Creil-Bant JO19-1, dat vaak nog gewoon de A-junioren wordt genoemd, ging het seizoen met drie verloren wedstrijden op het eind een beetje uit als een nachtkaars. Het heilige vuur leek de laatste duels te ontbreken. Na de onverwachte thuisnederlaag tegen Tonego – op verzoek van de ploeg uit Luttelgeest ’s ochtends gespeeld, daags na alle festiviteiten van Bevrijdingsdag (geen goed idee!) – was het zicht op een mooie klassering uit het oog verdwenen. Na het matige slot vindt Creil-Bant zich uiteindelijk terug op een 7e plaats in de eindklassering, terwijl het team van trainer Henk Beekman en leider Wim van Wegen lang zicht had op meer. Een derde of vierde plek lag het grootste deel van het seizoen binnen handbereik.

Dat het de ploeg uiteindelijk niet lukte vaste aansluiting te vinden bij de subtop heeft wel degelijk een oorzaak, en die zit ‘m in de kwaliteit. Over de breedte gezien kwamen de A-junioren dit seizoen net wat tekort. Dan komt er een stukje voetbaltalent om de hoek kijken en daar is niet iedereen even rijk mee bedeeld. In dat opzicht is de stand op de ranglijst te verklaren, maar het is jammer dat de laatste weken niet meer het onderste uit de kan kon worden gehaald. Laten we namelijk niet vergeten dat er dit seizoen ook een aantal sterke optredens van Creil-Bant JO19-1 zijn geweest.

De thuiswedstrijden tegen RKO en VENO behoren tot de hoogtepunten. En ook in het bekertoernooi deed Creil-Bant voor de winterstop van zich spreken: de poulefase werd succesvol doorlopen en in knock-out fase werd Steenwijk JO19-1 na penalty’s verslagen. Een busreis naar het Drentse Zweeloo volgde, maar daar bleek de plaatselijke vv Sweel JO19-1 een maatje te groot. Terug naar de hoogtepunten van de competitie: De thuiswedstrijd tegen RKO werd weliswaar gekenmerkt door een magere eerste helft van de gastheren, maar na de rust legde de ploeg de ene na de andere fraaie aanval op de mat en werd RKO getrakteerd op een pijnlijke nederlaag. Het hooggeklasseerde VENO kende ook een verdraaid lastig middagje op het mooie Creiler kunstgras. Werd de wedstrijd in Vollenhove nog kansloos met 4-0 verloren, ditmaal hield Creil-Bant JO19-1 de Overijsselaren keurig op een 2-2 gelijkspel. Wat als het team nou in elke wedstrijd de passie en vechtlust had gestopt die het in deze wedstrijd toonde? Inderdaad, er had wel wat meer in gezeten dit seizoen. En dat is misschien een beetje een verwijt, maar tegelijkertijd ook een compliment. Een aantal spelers is nog niet uitontwikkeld en kan zeker nog een laatste stap maken. En dat is weer goed nieuws als het gaat om het aanhaken bij de seniorenteams.

Voetballend gezien heeft Creil-Bant JO19-1 dit seizoen regelmatig laten zien welke vooruitgang er is geboekt. Het aantal fraaie aanvallen dat trainer, leider, grensrechter en toeschouwers langs heeft zien komen is haast ontelbaar, het aantal kansen ook, en dat laatste was wel eens de achilleshiel van dit team. Was er dit seizoen wat effectiever met de mogelijkheden omgesprongen, dan waren er beslist meer overwinningen behaald. De Creil-Banter formatie deed zichzelf nogal eens te kort, want het veldspel was vaak beter dan dat van de tegenstander – ook in wedstrijden die verloren gingen! Wat ten opzichte van het seizoen ervoor wel enorm is verbeterd is de conditie en de fysieke gesteldheid. Dit is te danken aan de maandagavonden, waarop het eerste deel van de training altijd werd gedaan door Martijn Kramer en in het teken stond van conditie en kracht. Deze lijn moet komend seizoen zeker worden voortgezet, want op conditioneel vlak kon Creil-Bant dit seizoen prima meekomen, terwijl in het voorafgaande seizoen de ploeg het vaak de laatste twintig minuten uit handen gaf: conditioneel konden de spelers het dan niet meer bolwerken.

Het seizoen 2016-2017 kende voldoende positieve punten, zeker als we naar het voetballende gedeelte kijken en we niet blindelings afgaan op wat de ranglijst ons vertelt. Een aantal spelers zal de overstap naar de senioren maken, en bij een aantal spelers dat blijft is de rek er zeker nog niet uit. Wel mag het bij sommige jongens nog wat constanter, hier zal in de nieuwe voetbaljaargang ongetwijfeld aan worden gewerkt. Dan wel onder een andere trainer, want Henk Beekman gaat wat anders doen: Vanaf de tweede helft van juni kun je bij hem terecht in zijn Soccer Temple Emmeloord, waar de voetballiefhebber zich kan uitleven met het spelen van speedsoccer. Ook het horecagedeelte is niet vergeten, waardoor je bij Henk ook goed terecht kunt voor een feestje: eerst een potje voetballen op een van beide razendsnelle voetbalvelden – want daar kenmerkt speedsoccer zich door! – en dan een hapje en een drankje.

Wat de A-junioren van Creil-Bant betreft is het nu zomerstop. Iedereen die komend seizoen in de senioren uitkomt: Bedankt voor jullie inzet voor Creil-Bant A1 en heel veel succes gewenst in het nieuwe voetbaljaar. Uw verslaggever is ervan overtuigd dat jullie komend seizoen goed kunnen meekomen en je je plekje wel zult vinden.

Onze website sponsoren